Американски учени установиха, че човешкото тяло приема червеното месо като нашественик и задейства имунна реакция, която предизвиква рак, съобщи в. "Дейли телеграф".
Причината е захар, която не се произвежда от човешкото тяло. Тя задейства имунната система, която започва да произвежда антитела, предизвикващи възпаление и евентуално рак.
Червеното месо се свързва с ракови заболявания от десетилетия. Учените отдавна се чудят защо другите бозайници могат да го ядат в големи количества, а при човека може да има нежелани последици за здравето.
Причината е, че месоядните животни произвеждат естествено захарта Neu5Gc, но не и човекът. Резултатите от изследването на учените от университета на Калифорния могат да обяснят също защо червеното месо се свързва и с други заболявания, изострящи се от хронично възпаление, като атеросклероза и диабет тип 2.
Според предишно изследване пигмент в червеното месо може да уврежда ДНК на клетките в лигавицата на храносмилателната система.
Източник: БТА