Холестеролът е молекула, която е част от стероидните липиди и изпълнява различни функции в нашето тяло. Всъщност има добър холестерол, HDL, и така нареченият лош, LDL, тъй като той се отлага в артериите, увеличавайки риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Вижте още: 6 женски витамина, които да си набавите през пролетта
Диетата при висок холестерол е особено важна, тъй като някои храни могат да помогнат за понижаване на нивата и балансиране на съотношението между LDL и HDL. Разбира се, на първа помощ винаги се притичват плодовете и зеленчуците, които играят ключова роля във всеки здравословен режим.
Кои плодове и зеленчуци да ядете, за да намалите холестерола?
Що се отнася до плодовете и зеленчуците, препоръчвани при висок холестерол, откриваме много продукти, които съдържат или витамин С, или бета-каротин - естествен антиоксидант, прекурсор на витамин А (тоест, който се трансформира във витамин А от тялото).
- ябълки
- боровинки
- нар
- ягоди
- кайсии
- авокадо
- моркови
- копър и магданоз
- спанак
- артишок
- праз лук