6 храни, които си мислим, че са богати на фибри, но всъщност не са


6 храни, които си мислим, че са богати на фибри, но всъщност не са
Снимка: iStock

Ако някога сте имали някакъв проблем, свързан с ниския прием на фибри, най-вероятно ви се е наложило да мислите как да го увеличите. И първото нещо, което ни идва на ум е да започнем да хапваме повече зърнени храни, плодове и зеленчуци. Разбира се, това не е грешно, но е важно да сме наясно, че някои от тях изобщо не са толкова богати на фибри, колкото си мислим.

Повечето от нас свързват фибрите с положителния им ефект върху отделителната система, но истината е, че те имат изключително много предимства, за които дори и не подозираме. Благодарение на тях чувстваме ситост за много по-дълго време, също така понижават нивата на лошия холестерол и пазят сърцето здраво. Затова е изключително важно да приемаме поне по 30 грама фибри на ден, но ако искаме да сме сигурни, че го правим, трябва да знаем в кои храни се съдържат и кои не.

6 храни, които само си мислим, че са богати на фибри

Някои пшенични хлябове

Не си мислете, че всички хлябове с етикет „пшеничен“ са с високо съдържание на фибри. Въпреки че някои от тях може да изглеждат питателни и богати на хранителни вещества отвън, понякога се оказва, че те просто са приготвени от бяло брашно с различни подобрители. Вместо това залагайте на пълнозърнест или грахам хляб, който със сигурност съдържа голямо количество влакнини. Разликата е в това, че те не минавта обработката, която минават рафинираните храни, и това е причината хранителният състав да е различен.

Кафяв ориз

Ако често избирате кафявия ориз пред белия заради повечето фибри в него, имаме лоша новина за вас. Да, кафявият ориз наистина съдържа повече хранителни вещества, но това не означава, че е по-богат на фибри – той съдържа само 0, 5 грама повече от белия. Така че, ако предпочитате бял ориз, хапвайте го без притеснение.

Зърнените закуски

Зърнените закуски, направени от ориз, в повечето случаи съдържат много малки количества от него. Чаша и половина оризови криспита например съдържат по-малко от половин грам фибри. Именно това е причина да е толкова важно да четем етикета преди да си купим нещо „здравословно“.

Зеле

Съществува всеобщо предположение, че всички зеленчуци са с високо съдържание на фибри, но това не е така. Една чаша варено зеле съдържа около 3 грама фибри, което е значително по-малко от другите кръстоцветни зеленчуци като броколи и брюкселско зеле например. Така че, ако фибрите са ви приоритет или заменете зелето, или го приготвяйте в комбинация с бруги зеленчуци.

Краставици

Една средно голяма краставица съдържа само около 1, 5 грама фибри, което никак не е достатъчно. Ако все пак сте почитатели на свежия зеленчук, препоръчваме ви да го хапвате в комбинация с някаква разядка, в която се съдържат фибри. Хумусът ще ви свърши чудесна работа в този случай, а ако предпочитате краставиците в салата, можете да добавите в нея боб или киноа.

Спанак

Две чаши суров спанак съдържат само 1 грам влакнини, така че ще трябва да изядете доста, ако разчитате само на него. Решението тук е или да го сготвите по някакъв начин, защото така губи голяма част от обема си и можете да изядете по-голямо количество, или да добавяте различни зеленчуци и варива към салатите си, ако го обичате суров.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама