Според повечето специалисти яйцата трябва да присъстват в менюто ни, но в определени количества. Те са вкусна, богата на протеини храна, любима на много хора по света. Но лекари са на мнение, че с тях трябва да се внимава, заради високото съдържание на холестерол.
Високият холестерол е сериозно здравословно предизвикателство.
Холестеролът е восъчно вещество, естествено произвеждано в черния дроб, но когато е в излишък може да запуши артериите и да причини инсулт и инфаркт. Години наред правителствените насоки за хранене предупреждаваха да не ядем храни като скариди и яйца, позовавайки се на по-стари проучвания, според които консумацията на жълтъци и други храни, богати на холестерол, повишава нивата на холестерол.
Вижте още: Страхотните ползи от краставиците за нашето здраве
Реалността е друга: през последните години учени и лекари поставят под въпрос тези изследвания.
Сега проучванията показват, че има много малка връзка между количеството холестерол, прието от човек, и нивата на холестерола в кръвта му. Във вече скандалното проучване на Харвард изследователите установиха, че яденето средно на едно яйце на ден не е се свързва с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания.