Суровоядството стана изключително популярно през последните години, като милиони вегани по цял свят са се обърнали към него. Разбира се, дори в менюто ви да присъстват млечни и месни продукти, това не значи, че трябва да обърнете гръб на суровите зеленчуци.
Всъщност, консумирането на някои храни в суров вид ще гарантира, че те ще запазят хранителните си вещества. Тези 3 зеленчука, например, са пълни с ползи за здравето, които бихте загубили, ако ги сготвите.
Вижте още: Сварете розмарин за 10 минути и ползите ще ви изумят
Лук
Лукът е пълен с антиоксиданти. Излагането на лука на топлина намалява ползите от фитохимикалите, които предпазват от рак. Серните съединения в суровия лук също могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола, като насърчават производството на инсулин и помагат за разграждането на кръвните съсиреци.
Червени чушки
Те са нискокалорични и богати на витамин В6, витамин Е, магнезий и особено на витамин С. Червените чушки трябва да се консумират сурови, тъй като готвенето значително намалява хранителните им вещества, по-специално витамините В и С.
Броколи
Броколите са една от онези храни, които разделят мненията за това как трябва да се консумират. Готвенето може да увеличи нивата на противораковите съединения, известни като глюкозинолати, както и да улесни храносмилането.
Но със сигурност можете да се възползвате и от консумацията им в суров вид. Всъщност суровите броколи могат да съдържат до 10 пъти повече сулфорафан (силен антиканцероген), отколкото сготвените броколи.
Източник: БГНЕС