Всички мазнини са много калорични и със сигурност, ако често ги консумираме, скоро ще се сдобием с излишни килограми, които определено са вредни. Истината обаче е, че множество изследвания доказват, че няма никаква връзка между консумацията на така наречените „наситени мазнини” и сърдечно съдовите заболявания. Напротив! Има много ползи от свинската мас.
Ето и някои от тях:
Витамин F
Малко известен, но с изключителни качества, мастно-разворимият витаним F (от английски “fat”) е съставен от мастните киселини – линолова, линоленова и архидонова. Освен безбройните ползи за здравето и красотата, които ни дава, той ни предпазва и от натрупването на лош холестерол и подпомага имунната система.
Витамин D
Известен факт е, че витамин D се синтезира в човешкото тяло чрез излагане на слънчева светлина. За щастие свинската мас е вторият най-богат източник на този безценен витамин. Освен че влиза в състава на зъбите и костите, той подпомага организма в борбата с инфекциите, от което безспорно всички имаме нужда през грипния сезон.
Витамин В
Сланината е добър източник и на витамини от група B – енергия, имунитет, тонус... Дори не можем да изброим всички ползи от него.