Таханът се използва все повече в кулинарията не само защото е чудесна съставка, но и е много полезен. Той се прави от сусамови семена и върви както със сладки, така и със солени ястия. Срещат се два вида тахани – от белен и от небелен сусам. Този от небелени сусамови семена е най-добрият, тъй като хранителната стойност на семената е непокътната. Ето и кои са ползите му:
Поддържа имунната система
Таханът има четири важни хранителни вещества – желязо, селен, цинк и мед. Те осигуряват необходимата подкрепа за имунната система. Желязото и медта са включени в ензимите, които подкрепят имунната система и също така помагат при производството на бели кръвни клетки. Цинкът допринася за развитието на белите кръвни клетки и подпомага тяхната функция за унищожаване на микробите. Селенът помага на ензимите да изпълняват своята роля, включително да произвеждат антиоксиданти и антитела, както и да подпомагат ефикасно функционирането на имунната система.
Вижте още: Отвара против кашлица от прясно мляко и смокини
Благоприятства функцията на мозъка
Както споменахме по-рано, таханите са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тези мастни киселини стимулират развитието на нервните тъкани в организма, което от своя страна спомага за подобряване на здравето на мозъка. Мисловният процес и паметта се подобряват, когато се консумира омега 3. Манганът подобрява нервните и мозъчните функции.
Повишава здравето на сърцето
Според изследвания, омега-3 мастните киселини не само понижават нивата на холестерола в организма, но също така помагат при лечението на сърдечно-съдови заболявания, причинени от възпаление.