Има един зеленчук, който не се споменава много и рядко присъства в рецепти, а всъщност е много вкусен и полезен.
Това е пащърнакът, който е известен още от античността преди картофите, когато всички зеленчукови блюда са били готвени с пащърнак. В Англия е задължителен на коледната трапеза.
Пащърнакът е богат на фибри, витамините К, А, С, В-комплекс, калий, магнезий, натрий, мед, калций, цинк, фосфор, селен и желязо.
Ето и кои са неговите страхотни ползи:
- Използва се за профилактика на диабет
- Облекчава спазми
- Препоръчва се за лечение на сърдечносъдови заболявания (укрепва стените на кръвоносните съдове) и високо кръвно.
- Има страхотно влияние върху нервната система
- Укрепва имунната система
- Пречиства организма от соли и камъни;
- Лекува вътрешни болести (храносмилателната и ендокринната система).