Първи стъпки към здравословното хранене + списък за пазаруване


Първи стъпки към здравословното хранене + списък за пазаруване
Снимка: iStock/Guliver

Най-накрая сте решили, че вече е време да запознете да посещавате фитнес залата и да се храните здравословно? Ако целта ви е да изглеждате добре и да сте здрави, започнете с малки стъпки. Разбира се, че можете да се откажете от всичко вредно за един ден, но колко време си мислите, че бихте могли да издържите? Пътят към промяната не е лек, но определено си заслужава. За да имате успех и да превърнете здравословното хранене в начин на живот, е нужно да спазвате някои основни правила.

Правилата на здравословното хранене

Яжте храни, богати на хранителни вещества

Когато си помислите за здравословно хранене, в съзнанието ви най-вероятно веднага го свързва с калории. Въпреки че калориите са важни, особено ако крайната цел е сваляне на килограми, нутриентите са нещото, върху което трябва да се фокусирате. Те включват протеина, въглехидратите, мазнините, витамините и минералите, които всъщност са източниците на калории (енергия). Всички храни имат калории, но не всички са богати на хранителни вещества. Важно е да се храните с непреработени храни, за да можете да извлечете нутриетите в чистия им вид.

Разнообразявайте ястията си

Храна

Когато следвате дадена диета или хранителен режим, вие ядете еднообразни и еднотипни храни, които, за съжаление, много бързо омръзват. Яденето на разнообразна храна подпомага чревните ни бактерии, поддържа килограмите ни в норма и ни защитава от развитието на хронични заболявания. Вкарването на нови храни към менюто ви би било проблем за онези от вас, които са злояди. Опитайте се да добавяте по една нова храна всеки ден. Например можете да започнете да прибавяте по някакъв нов плод или зеленчук, който по принцип не ядете,  към едно от основните хранения.

Приемайте и трите макронутриента

Главните макронутриенти са: протеин, въглехидрати и мазнини. Важно е те да са в добро съотношение, ако искате да се чувствате и да изглеждате добре. Можете да разберете какво е съотношението на макронутриентите, което е подходящо за вашия начин на живот чрез калориен калкулатор, но това изобщо не е нужно. Ако например за следобедна закуска, обикновено ядете ябълка, добавете към нея и малко фъстъчето масло. По този начин ще си набавите протеини и мазнини, а освен това ще останете сити за по-дълго време.

Избягвайте преработените храни

Избягвайки пакетираните и преработените храни, ще започнете да приемате много по-малки количества захар, сол и мазнини. Изследвания сочат, че ежедневният прием на пакетирани храни води до депресия, проблеми със сърцето и затлъстяване.

Как трябва да изглежда списъкът ви за пазаруване

  • Пресни и замразени плодове и зеленчуци
  • Източници на протеин като пилешко, яйца, риба, тофу и извара
  • Въглехидрати като боб, овесени ядки, сладки картофи
  • Източници на мазнини като авокадо, зехтин, кисело мляко
  • Храни, подходящи за снакване като сурови ядки и семена, ядково масло (фъстъчено, бадемово, от шамфъстък), хумус, маслини и сушени плодове
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама