Първа помощ при ухапване от пчели или оси, ако сте алергични


Първа помощ при ухапване от пчели или оси, ако сте алергични
Снимка: iStock

Насекомите, които опрашват растенията, играят важна роля в нашата хранителна система, защото са от съществено значение за отглеждането на много плодове и зеленчуци. Но ужилванията от тях могат да бъдат болезнени, а в някои случаи и опасни.

Първа помощ при алергии към ужилване от пчели и оси

Около 3% от възрастните и 0,5% от децата са алергични към ужилване. Ето стъпките, които трябва да предприемете, след като някой, който е алергичен, е бил ужилен:

Отстранете всички жила веднага. Те имат отрова и я освобождават за няколко секунди, след като влезе. Някои експерти препоръчват изстъргване на жилото с дебитна карта.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за слънчевия дерматит

Прилагането на лед върху мястото може да осигури леко облекчение. Приложете лед за 20 минути веднъж на всеки час, ако е необходимо. Увийте леда в кърпа или дръжте кърпа между леда и кожата, за да избегнете замръзване на кожата.

Приемането на антихистамин като дифенхидрамин или неседиращ като лоратадин ще помогне при сърбеж и подуване.

Вземете ацетаминофен или ибупрофен за облекчаване на болката, ако е необходимо.

Измийте мястото на ужилване със сапун и вода. Прилагането на крем с хидрокортизон върху ужилването може да помогне за облекчаване на зачервяване, сърбеж и подуване.

Вижте още: Кои хора са по-предразположени към алергии

Ако знаете, че може да сте алергични, особено ако сте имали тежка реакция в миналото при ужилване от пчела или оса, незабавно потърсете медицинска помощ. Вземете антихистамин възможно най-скоро. Ако ви е предписан епинефрин за алергична реакция, винаги носете два със себе си и използвайте според указанията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама