На прага на пролетта ресторанти Subway лансират нов вид пълнозърнест хляб в асортимента си от пресни и свежи продукти. Хлебчето, поръсено със слънчоглед, сусам и лен съдържа всички предимства на пълнозърнестите храни, като ни осигурява енергия и ценни хранителни вещества. Комбинацията от пълнозърнест хляб със специалната селекция на веригата от продукти, съдържащи под 6 грама мазнини и свежи зеленчуци, е диетична и здравословна алтернатива на „бързата храна“ за всички, които желаят да преборят пролетната умора.
Неприятните симптоми, които ни изненадват в началото на пролетта, имат своето научно обяснение. Пролетната умора се причислява към т.нар. сезонни афективни разтройства и се появява в резултат на липсата слънчева светлина през зимата, намалената ни физическа активност през студените месеци и по-тежката ни диета за сметка на пълнозърнести храни и пресни плодове и зеленчуци. Малка промяна в ежедневните ни навици може да направи чудеса с нашето тяло и дух.
Физическата активност е чудесен начин да повишим ендорфините (хормоните на щастието) в организма си, като същевременно да влезем във форма след зимните месеци. А ако изберем спорт на открито, ще се заредим и с важния витамин Д, чиято липса тялото усеща особено осезаемо. Джогинг, каране на колело или дори просто редовни разходки в парка са ваш верен съюзник в битката с пролетната умора.
Ето и съветите на експертите на BB-Team, най-големият сайт за фитнес и здравословно хранене в България, за справяне с пролетната умора: „Ключът в борбата с пролетната отпадналост е здравословно и балансирано хранене в комбинация с добре преценена физическа активност (за предпочитане са тренировки със съпротивление и многоставни движения). Изпробвани трикове – прием на витамин C, включване на суров джинджифил за по-добро функциониране на храносмилателната система и по-голямата част от храната, която ядем, да е непреработена (не забравяйте порцията си свежа сурова салата към основното ястие и зеленчуците към сандвича си; добавете тиквено семе като източник на есенциални мастни киселини). Любителите на хляб е добре да намалят бялото брашно за сметка на пълнозърнестото, защото пълнозърнестият хляб има по-ниска калоричност и по-нисък гликемичен индекс (в сравнение с белия), което е добре за целящите редуциране на теглото.”
Пълнозърнестите храни съдържат жизненоважни фибри, витамини, минерали, фитоестрогени, антиоксиданти, а ако към всичко това прибавим и прекрасен вкус, получаваме перфектния източник на добро настроение за нашата пролетна диета.