Псориазис - всичко, което трябва да знаем + домашни методи за лечение


Псориазис - всичко, което трябва да знаем + домашни методи за лечение
Снимка: iStock

Псориазисът – едно много неприятно и болезнено кожно възпаление, което може да се прояви по кожата, скалпа или пък по ноктите. Това заболяване има генетична предразположеност, така че е възможно, ако някой член от семейството ви страда, вие също да сте предразположени. Освен това псориазис може да бъде причинен и от някакво кожно нараняване, слънчево изгаряне, стрес или промени в хормоните, като последното е по-характерно при жените.

Как да разберем дали страдаме от псориазис?

Често симптомите на заболяването са объркващи и хората не ги разпознават веднага, затова се лутат или се диагностират сами и предприемат лечение, което никак не е подходящо за състоянието им.

Характерните симптоми на псориазиса са суха и удебелена кожа, която стои като на люспи. Те се проявяват по:

  • гениталиите
  • лактите
  • скалпа
  • коленете
  • торса
  • гънките по тялото
  • около ноктите

Кой страда от псориазис?

Псориазис

Изследванията сочат, че затлъстелите хора и тези с високо кръвно, диабет тип 2, химерлипидемията и коронарна болест на сърцето са най-предразположени към псориазис, тъй като и той е автоимунно заболяване.

Как да лекуваме псориазис у дома?

Имайте предвид, че това е много сериозно възпаление и тези методи ще ви помогнат, ако го хванете навреме. В случай, че сте в напреднал етап на възпалението, задължително посетете лекар.

Вижте още: Топ съвети: Как да се отървете от акнето по кожата

Ябълков оцет

Нашите баби много обичат ябълковия оцет за лечение на всякакви болести и псориазисът не е изключение. Просто мажете засегнатите места с ябълков оцет. Той ще намали сърбежа, като се бори ефективно с дехидратацията на кожата, която е и причина за лющенето ѝ.

Морска сол

Морската сол ще задържи влагата в клетките. Препоръчваме ви, ако изберете този метод, да си правите вани с нея, които обаче не бива да са горещи, за да не се влоши сърбежът.

Тиквен сок

Комбинацията от тиквен и лимонов сок ще ви помогне за овлажняване на кожата, което ще предотврати развитието на възпалението.

Вижте още: Хиперпигментация: Какво представлява и как да се справим с нея

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама