Подсладителят еритритол, който се използва като заместител на захарта води до инфаркт и инсулт. Причината за това е, че съсирва кръвта. Това показва ново проучване, публикувано в понеделник в списанието Nature Medicine.
Лабораторни изследвания върху животни показват, че еритритол кара тромбоцитите да се съсирват много по-лесно.
Вижте още: До какво води прекомерната употреба на кофеин
"Ако в кръвта нивото на еритритол е 25%, има два пъти по-висок риск от инфаркт или инсулт", заяви водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд.
Хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-склони да получат съдов инцидент, ако имат високи нива на еритритол в кръвта, посочват авторите на изследването.
Вижте още: Супер съвети за по-дълъг и по-здрав живот
В отговор от Съвета за контрол на калориите казаха пред Си Ен Ен, че "резултатите от това изследване са в противоречие десетилетия научни проучвания, показващи, че нискокалоричните продукти като еритритол са безопасни"