Популярен подсладител е свързан с инфаркт и инсулт


Популярен подсладител е свързан с инфаркт и инсулт
Снимка: iStock

Нискокалоричният подсладител, наречен ксилитол, използван в много храни с намалено съдържание на захар, а също в дъвки и пасти за зъби, може да бъде свързан с почти два пъти по-висок риск от инфаркт, инсулт и смърт при хора, които консумират най-високите нива на подсладителя, установи ново проучване.

"Дадохме на здрави доброволци типична напитка с ксилитол, за да видим колко високи ще станат нивата и те се повишиха 1000 пъти", каза старши автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в клиниката в Кливланд Лърнър Изследователски институт, предаде CNN.

Вижте още: Пълнее ли се от изкуствените подсладители?

"Когато ядете захар, нивото на глюкозата ви може да се повиши с 10% или 20%, но не и 1000 пъти", каза Хейзън.

"Човечеството не е приемало толкова високи нива на ксилитол, освен през последните няколко десетилетия, когато започнахме да поглъщаме напълно измислени и преработени храни, заместени със захар", добави той.

Появяват се тревожни кръвни съсиреци

През 2023 г. същите изследователи откриха подобни резултати за друг нискокалоричен подсладител, наречен еритритол, който често се използва като заместител на захарта и в кето продукти.

Допълнителни лабораторни изследвания и изследвания върху животни, представени в двете статии, разкриват, че еритритолът и ксилитолът могат да причинят по-лесно съсирване на тромбоцитите. Съсиреците могат да се откъснат и да пътуват до сърцето, предизвиквайки инфаркт, или до мозъка, предизвиквайки инсулт.

В новото проучване на ксилитола "разлики в поведението на тромбоцитите се наблюдават дори след като човек е консумирал скромно количество ксилитол в напитка, типична за порция, консумирана в реалния живот", каза д-р Матю Томей, кардиолог.

"Тези експерименти са интересни, но сами по себе си не доказват, че аномалиите на тромбоцитите трябва да обяснят връзката между ксилитола и клиничните събития", каза Томей.

Какво е ксилитол?

Сладък като захар с по-малко от половината калории, ксилитолът често се използва в дъвки без захар, ментови бонбони, паста за зъби, вода за уста, сироп за кашлица и витамини за дъвчене. Често се добавя в по-големи количества към бонбони, печива, смеси за торти, сосове за барбекю, кетчуп, фъстъчено масло, пудинги, сироп за палачинки и др.

Ксилитолът е захарен алкохол, въглехидрат, който се среща естествено в храни като карфиол, патладжан, маруля, гъби, спанак, сливи, малини и ягоди. Въпреки това количеството ксилитол, открито в такива естествени източници, е малко.

За търговска употреба обаче ксилитолът се прави от царевични кочани, брезови дървета или генно модифицирани бактерии.

Предлага се като така наречен естествен подсладител и тъй като ксилитолът не повишава нивата на кръвната захар, той също се продава като нисковъглехидратен и подходящ за кето режим. Много професионални асоциации също препоръчват ксилитол като заместител на захарта при пациенти със затлъстяване, диабет или преддиабет за подобряване на гликемичния контрол.

Вижте още: Какво трябва да знаете за различните заместители на захарта

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама