Ползи за здравето от червените чушки


Ползи за здравето от червените чушки
Снимка: iStock/Guliver

Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно. Червени, жълти, зелени - тези колоритни зеленчуци придават незабравим облик и вкус на всяко ястие. Днес ще обърнем по-специално внимание на вкусните червени чушки и по-точно на техните ползи върху човешкия организъм.

Този вид зеленчук е особено богат на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове. Червените и оранжевите чушки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените такива.

В състава на червените чушки влиза и алкалоида капсаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката.

Червените чушки съдържат повече от 200 процента от дневния ви прием на витамин С. Освен че е мощен антиоксидант, витамин С помага за правилното усвояване на желязото. Ако имате недостиг на желязо, опитайте се да комбинирате червените чушки с вашия желязо източник за максимално усвояване.

Червените чушки са чудесен източник на витамин В6 и фолат. И тези витамини и минерали могат да помогнат за предотвратяване на анемия.

ПОЛЗИ ОТ ПРОПОЛИСА

Червените чушки помагат да поддържат здравословно нощно зрение. Te са с високо съдържание на витамин А, който спомага за поддържането на здравото зрение, особено нощното виждане. Така че, когато става дума за чушки, избирайте червените!

Червените зърна от чушки са пълни с антиоксиданти. Комбинираните ефекти на витамин А и С създават страхотен антиоксидантен капацитет, а с ликопен в сместа червеният пипер се превръща в първокласна суперхрана. Ликопенът е това, което прави доматите и чушките червени. Червените чушки са един от зеленчуците с най-голямо съдържание на ликопен, за който е доказано, че помага за предотвратяване на много видове рак, включително рак на простата и рак на белите дробове.

Изгаряте повече калории с червени чушки. Последните изследвания показват, че сладките червени чушки могат да активират термогенезата и да увеличат скоростта на метаболизма. Червените чушки не съдържат капсаицин, което прави чушките горещи и ни кара да се потим, но те имат леко термогенно действие, което повишава метаболизма ни, без да повишава сърдечната ни честота и кръвното налягане, както правят лютите чушки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама