Към днешна дата прополисът е широко изследван в хиляди научни статии относно неговата биоактивност и ползи за здравето. Защитната имунна защита и антиоксидантните свойства на прополиса идват от съставките на биоактивните фитохимикали.
Множество съединения са идентифицирани в прополиса и се различават в зависимост от мястото на производство.
Съединенията в прополиса включват фенолни киселини, флавоноиди, естери, дитерпени, лигнани, ароматни алдехиди, алкохоли, аминокиселини, мастни киселини, витамини и минерали. Точният състав на прополисната проба ще варира в зависимост от кошерите, местоположението и сезоните. Като се има предвид, че функцията на прополиса е да поддържа стерилността и здравето на пчелния кошер, защитните свойства на биоактивните вещества, открити в прополиса, могат да осигурят значителни ползи за човешкото здраве.
4 ПОЛЗИ ОТ ЯДЕНЕТО НА ПРАСКОВИ
Прополисът притежава следните свойства:
Антимикробни
Кардиопротективни
Противовъзпалителни
Антиоксидантни
Невропротекция
Имуномодулиращи
Заздравяване на рани
Подобряване функцията на червата
Подпомага намаляването на различни хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, хипертония и невронни дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.