Зимата е сезонът на киселото зеле. Любимо на много хора, то може да се консумира под формата на салати или други апетитни ястия.
Киселото зеле съдържа калий, магнезий, фосфор, калций и желязо. Освен това е богато на много витамини - A, B1, B2, B6, C, E, PP, U. Достатъчно е възрастен да изяде 200 г сурово зеле или 100-150 г кисело зеле, за да попълни дневната нужда на организма от витамин С.
Ето и някои неподозирани свойства на киселото зеле:
Лекува всички видове стомашно-чревни заболявания, включително Candida и IBS Синдром на раздразненото черво.
Забавя развитието на рак.
Помага за облекчаване на хроничната умора.
Помага за облекчаване на алергиите.
Естествено облекчава запека.
Вижте още: Вредни ли са всъщност яйцата?
Помага за премахване на проблемни бактерии и паразити.
Подобрява състоянието на кожата.
Подобрява функцията на черния дроб.
Киселото зеле съдържа много йод и ниацин, необходими за женското тяло, които в крайна сметка укрепват ноктите и придават блясък на косата.
Хубавата новина е, че зелето е нискокалоричен продукт и може да се консумира без риск от трупане на излишни килограми.