Червеното цвекло е един от малкото зеленчуци, чиито хранителни вещества не изчезват по време на термична обработка - то е еднакво полезно сурово и сварено.
Вижте още: 5 супер ползи от консумацията на сланина
Цвеклото е използвано за лечение на много заболявания още от Хипократ, а по късно и от Парацелз. Около 800 г. пр. Хр. един асирийски текст описва цвеклото, растящо във Висящите градини на Вавилон, като едно от чудесата на древния свят.
Зеленчукът е основен източник на бетаин – вещество, което играе основна роля в усвояването на белтъците в организма и подобряване на работата на черния дроб, жлъчката и далака, както и участва в образуването на червени кръвни телца.
Днес ви представяме 8 болести, при които редовната консумация на цвекло помага на организма да оздравее.
1. Анемия
Червеното цвекло съдържа желязо, което възстановява и активизира червените кръвни телца в доставянето на кислород в организма. Яденето на цвекло увеличава производството на кръв в нашето тяло и повишава нивото на хемоглобина.
2. Хипертония
Магнезият, който се съдържа в изобилие в цвеклото, помага за лечението на хипертония.
Вижте още: С тази подправка нашите баби са отслабвали и премахвали задържаните течности в организма
3. Подагра
Редовната консумация на цвекло помага много на хора, които страдат от подагра. Това се дължи на прочистващите способности на зеленчука.
4. Разширени вени
Естествените нитратите, които се съдържат в червеното цвекло, се преобразуват в азотен окис, който поддържа разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите. Магнезият в сока помага срещу образуване на тромби.
5. Висок холестерол
Понижава нивата на холестерол в кръвта благодарение на съдържанието на сапонини.
6. Диабет
Благодарение на високото съдържание на цинк в зеленчука, при редовна консумация инсулинът при диабетиците действа по-дълго време.
Вижте още: 11 признака, които издават диабет
7. Афродизиак
Окисляването на нитрати в цвеклото разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към гениталиите.
8. Щитовидна жлеза
Високото съдържание на йод в цвеклото подпомага терапията при хора със заболявания на щитовидната жлеза.