Червеното цвекло е изключително полезно за организма ни. То съдържа магнезий, подпомага образуването на червени кръвни клетки, действа пречистващо бъбреците и лимфата, бори се с "лошия" холестерол и влияе благотворно на съречно-съдовата система. Затова днес решихме да ви покажем как да си направите една вкусна и много здравословна салата.
Необходими продукти:
3 средни глави цвекло
2 грейпфрута (червен и розов)
1 плод суити или половин помело
1 чаша орехи, предварително накиснати и засушени
за дресинг по желание:
1/2 чаша накиснати и изплакнати бадеми за 5-6 часа
вода, колкото да ги покрие
1-2 с.л. сок от цвекло
Начин на приготвяне:
Плодовете и цвеклото се измиват добре.
Цвеклото се обелва и настъргва. Поставете в голяма купа. Ако правите дресинг, отделете 1-2 с.л. от отделения сок.
Цитрусовите плодове се обелват и внимателно се почистват от вътрешната горчива ципа. Обикновено правя това над чиния, в която събирам сока и после добавям към салатата. По-големите и цели парчета оставям за декорация. Останалите накъсвам и добавям към цвеклото.
Отделете шепа цели орехови ядки за декорация, а останалите смелете.
Разбъркайте цвеклото с парченцата грейпфрут, отделения цитрусов сок и разпределете в чиниите. Поръсете със смлени орехи. Украсете с целите ядки и парченца грейпфрут и суити или помело. Сервирайте.
Източник: vkusnosbety.blogspot.com