Храната е здраве и именно чрез нея може да си набавим важни за организма вещества.
Като един от най-сладките зеленчуци, цвеклото е бедно на калории и богато на фибри, заради което захарите му се усвояват по-бавно. То е източник на фолиева киселина, витамин С, В1, В2, В3, В6, калий, фосфор желязо и йод, което го прави изключително полезно за здравето.
Страдащите от анемия намират в лицето на червеното цвекло много богат и добър източник на желязо, което, за да се усвоява добре има нужда от храни, богати на витамин С, каквото е то самото.
Заедно с марулята, спанакът и целината, то е богато на неорганични нитрати, които бактериите, живеещи в устата, превръщат в азотен оксид, и така помага за регулиране на кръвното налягане и невротрансмисията.
Проучване, проведено от Университета в Ексетър (Великобритания), доказва, че приемът на сок от цвекло засилва активността на бактериите в устната кухина, което има положителен ефект върху здравето на кръвоносните съдове и мозъка, като допринася за здравословното стареене на тялото.
Цвеклото помага за понижаване на кръвното налягане и е антиоксидант, който подсилва здравите ноктите, кожата и косата.