Зеленчукът, който е ключът към дълголетието


Зеленчукът, който е ключът към дълголетието
Снимка: iStock

Храната е здраве и именно чрез нея може да си набавим важни за организма вещества.

Като един от най-сладките зеленчуци, цвеклото е бедно на калории и богато на фибри, заради което захарите му се усвояват по-бавно. То е източник на фолиева киселина, витамин С, В1, В2, В3, В6, калий, фосфор желязо и йод, което го прави изключително полезно за здравето.

Страдащите от анемия намират в лицето на червеното цвекло много богат и добър източник на желязо, което, за да се усвоява добре има нужда от храни, богати на витамин С, каквото е то самото.

Заедно с марулята, спанакът и целината, то е богато на неорганични нитрати, които бактериите, живеещи в устата, превръщат в азотен оксид, и така помага за регулиране на кръвното налягане и невротрансмисията.

Проучване, проведено от Университета в Ексетър (Великобритания), доказва, че приемът на сок от цвекло засилва активността на бактериите в устната кухина, което има положителен ефект върху здравето на кръвоносните съдове и мозъка, като допринася за здравословното стареене на тялото.

Цвеклото помага за понижаване на кръвното налягане и е антиоксидант, който подсилва здравите ноктите, кожата и косата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама