В наши дни вниманието ни е изцяло фокусирано върху качеството на храната, която слагаме на трапезата си. Търсим екологично чисти продукти, супер храни, месо от малки ферми, но не се замисляме, че понякога ги консумираме по напълно грешен начин. Ето кои са храните, които консумираме почти ежедневно, но неправилно и така пропускаме ползите, които носят.
1. Аспержи
Аспержите никога не трябва да се приготвят в микровълновата или да се варят, дори когато не разполагате с много време. Идеалният начин да приготвите аспержи е като ги задушите или запържите, така че да запазят хрупкавостта си и съдържащия се в тях витамин С.
2. Киви
Свикнали сме да белим кивито, но истината е, че кафявата мъхеста обвивка има висока концентрация на хранителни вещества, най-вече фибри, фолати и витамин Е. Консумацията на цяло киви увеличава съдържанието на тези компоненти съответно с 50%, 32% и 34%.
3. Домати
Доматите са сред храните, които трябва да се консумират след термична обработка. Само по този начин човек може да се възползва от съдържащия се липокен, който е известен с благотворното си влияние при злокачествени тумори и сърдечни заболявания.
4. Черен чай
Черният чай е една от най-консумираните напитки, но внимавайте да не го пиете по английски маниер, смесен с мляко. Млечните ензими не влияят на антиоксидантите, които съдържа, но пък блокират другите ползи от чая, тъй като протеинът затруднява усвояването на хранителните вещества.
5. Ягоди
Ягодите са богати на фибри, антиоксиданти и витамин С, подобно на повечето червени плодове. Интересен факт е, че тези плодове никога не трябва да се консумират нарязани, тъй като стават чувствителни към светлина и кислород и губят хранителните си вещества много лесно.
6. Броколи
Броколите са от онези храни, които винаги трябва да се ядат сурови или най-много на пара. Всъщност, ако ги варите или печете, те губят витамин С, хлорофил и антиоксиданти, които са от съществено значение за организма.
7. Боб
Нима има някой, който не обича боб яхния? Този хранителен продукт съдържа антиоксидантни вещества, наречени фитати (фитинова киселина), които могат да се свържат с витамините и минералите в храната и да не им позволят да се абсорбират от тялото. Затова диетолозите препоръчват да се киснат във вода една нощ, за да изхвърлят тази фитинова обвивка.