Лятото си отиде, а с него и дългите слънчеви дни. Скоро през по-голямата част от денонощието времето ще е мрачно и ще се стъмва още преди работният ни ден да е приключил.
Това затруднява набавянето на витамин D, но е от изключителна важност да намерим начин да го правим дори през студените месеци.
Витамин D е важен за организма, защото помага за усвояването на калций и фосфор, заздравява костите, подобрява функцията на мозъка и помага при различни възпаления.
Недостигът на витамина може да доведе до рахит при децата и остеомалация при възрастните.
Приетата здравословна норма на витамин D е 10 микрограма на ден, а основният източник е слънчевата светлина.
През есента и зимата обаче слънцето ни се усмихва рядко и се налага да прибягваме до алтернативи. Става въпрос за някои храни, богати на витамин D, чията консумация трябва да увеличим през зимните месеци.
Основните източници на витамин D са:
- Мазните риби: сьомга, сардини
- Портокаловият сок
- Зърнените закуски
- Червеното месо
- Яйчения жълтък
- Сиренето
- Тофуто
Как да си набавим достатъчно витамин D през есента и зимата
Снимка: Pixabay