Кои храни вредят на паметта


Кои храни  вредят  на паметта
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изобилието от бисквити, сладки, чипс и бързи храни в менюто вреди на паметта, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Изброените продукти, както и продукти като маргарин, замразени пици, преработени храни и сметана за кафе съдържат опасни мазнини, известни като трансмазнини. Индустриалните трансмазнини се използват за подобряване на консистенцията, трайността или вкуса на продуктите. Те се получават при добавянето на водород към растителни масла и често са наричани частично хидрогенирани мазнини.

Известно е, че трансмазнините се свързват с повишен риск от болести на сърцето, рак и деменция. Настоящото изследване на специалисти от Калифорнийския университет - Сан Диего обаче е първото по рода си, което дава ясни резултати за вредата от тях върху паметта. Зависимостта се запазва дори когато се вземат предвид фактори като възраст, образование, етническа принадлежност и депресия.

Изследователите са установили, че ефектът е най-отчетливо изразен при млади мъже. По-нататъшен анализ трябва да покаже дали зависимостта е сходна и при млади жени.

"Консумацията на трансмазнини се свързва с повишено телесно тегло, агресия, сърдечносъдови болести. Да, те наистина повишават трайността на продуктите, но съкращават живота на човека", казва д-р Биатрис Голъмб от изследователския екип.

За целите на проучването специалистите са подложили на тестове със запаметяване на серия от думи млади мъже на възраст на и над 20 години и жени след менопауза. Отчитайки консумацията на трансмазнини, изследователите са установили, че значително по-зле от останалите с тестовете са се справили млади мъже под 45 години, в чието хранене присъства най-голямо количество от опасните мазнини.

Резултатите са показали, че всеки допълнителен грам трансмазнини дневно се свързва с 0,76 по-малко възпроизведени правилно думи. Оказва се също, че индивидите, които употребяват най-голямо количество трансмазнини, запомнят с 10 процента по-малко думи в сравнение с консумиращите най-малко количество от опасните мазнини.

Изводът? По-малко храни, съдържащи трансмазнини, за да имаме добра памет.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама