Какви витамини и минерали са необходими при менопауза?


Какви витамини и минерали са необходими при менопауза?
Снимка: iStock

Менопаузата е естествен етап от живота на всяка жена, който носи със себе си редица промени в организма. През този период настъпва спад в производството на естроген и прогестерон, което може да доведе до различни физически и емоционални симптоми, включително горещи вълни, промени в настроението, нарушения на съня и намаляване на костната плътност. За да се справим с тези предизвикателства и да поддържаме оптимално здраве, трябва да осигурим на организма правилните витамини, минерали и добавки при менопауза.

Най-подходящите видове минерали

Няколко са главните минерали, използвани през този период за облекчаване на симптомите:

1. Калций

Един от основните проблеми по време на менопауза е повишеният риск от остеопороза поради намалената костна плътност. Калцият отговаря за поддържане на здрави кости, а добавките с калций могат да помогнат за предотвратяване на костни заболявания.

2. Магнезий

Магнезият също е участник в здравето на костите, като подпомага усвояването на калция. Освен това допринася за мускулната релаксация и може да облекчи крампите, които някои жени изпитват по време на менопаузата. Магнезият подпомага и хормоналния баланс, намалявайки чувството на стрес и тревожност.

Правилните витамини при менопауза

Основните витамини, които ще ви помогнат при менопауза, са:

1. Витамин Б комплекс

Витамините от група Б отговарят за поддържане на енергийните нива и доброто функциониране на нервната система. Те облекчават умората и подобряват настроението. Основните от тях са:

  • B6 – известен със своята роля в поддържането на хормоналния баланс;
  • B12 – може да подобри концентрацията и да предотврати депресията.

2. Витамин Е

Горещите вълни са един от най-неприятните симптоми на менопаузата. Изследванията показват, че витамин Е може да помогне за намаляване на честотата и интензивността им. Този антиоксидант също така подобрява здравето на кожата и предотвратява сухотата на епидермиса, която често съпътства хормоналните промени.

Добавки за хормонален баланс

Съществуват и билкови добавки, които могат да подпомогнат хормоналния баланс. Например, екстрактите от червена детелина и вечерна иглика се използват за регулиране на нивата на естроген и облекчаване на симптомите, като горещи вълни и нощно изпотяване.

За жените в менопауза е важно да се грижат не само за своето физическо здраве, но и за емоционалното си благополучие. Приемът на правилните витамини и минерали може да помогне за поддържането на здравето на костите, нервната система и хормоналния баланс, като същевременно облекчава неприятните оплаквания. Важно е, обаче, да се консултирате с лекар за симптомите на менопауза, особено ако те са силни или не отшумяват с промените в начина на живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама