След Страстната седмица, когато постът е много сериозен, не трябва да поставяме под стрес организма с консумацията на много храни. Това стана ясно от думите на диетолога проф. Донка Байкова в ефира на БНТ по темата за менюто на трапезата на българина за Великден.
Празничният модел на хранене е добре да се установи с по-голяма предпазливост. Натоварвайки храносмилателния тракт, поставяме под риск панкреаса и жлъчката. Ето защо включването на различните видове храни трябва да става постепенно и да започнем с млечен продукт и малко козунак на закуска, съветва проф. Байкова.
Нека яйцата, които консумираме по Великден, да ги държим на хладно в хладилника. Агнешкото нека комбинираме с по-леки гарнитури като зелените листни зеленчуци, пресни картофи с много копър, който е полезен. Добре е да се консумира и зехтин в този празничен период, отбеляза диетологът.
Също така се препоръчва да се яде таратор. Вечерята нека да бъде лека, съветва още Донка Байкова.