Битката с глада вероятно ви е добре позната, особено ако сте се опитвали да сваляте килограми или да ги поддържате след тежка диета за отслабване. За щастие с всеки изминал ден се натрупват нови и нови познания в областта на храненето, които ни дават възможност по-успешно да се справяме с неконтролируемия апетит.
Чувството на ситост и апетитът се регулират от голям брой системи в човешкото тяло, включително от мозъка, стомаха и червата. Въпреки сложните механизми на контрол, съществуват някои общовалидни правила, които ще ви помогнат да контролирате глада и да приемате по-малко калории без да се налага да правите компромиси с количеството храна.
Дъвченето подпомага по-бързото засищане и поради тази причина твърдите „плътни“ храни са по-засищащи от течните калории. В подкрепа на това твърдение, в неотдавна проведено проучване, е доказано, че една ябълка засища повече от ябълковия нектар, който от своя страна е по-засищащ от ябълковия сок.
Защо се получава така? Според диетолозите обяснението е напълно логично: твърдата храна изисква дъвчене, а това стартира процесите на храносмилане и отделянето на храносмилателни ензими, което е първата стъпка към засищането. Чрез този механизъм доброто дъвчене на храната забавя и съответно намалява консумацията на калории. Освен това ябълката съдържа фибри, които също са незаменим помощник в борбата с глада.
Въпреки че течните калории в много напитки задоволяват по-трудно чувството на глад, богатите на вода храни - плодовете, зеленчуците и нискомаслените млечни продукти могат също да помогнат да ядете по-малко калории без да ограничавате порциите.
Добри примери са прибавянето на зеленчуци към основното ястие, приготвянето на домашен сладолед от пресни плодове и нискомаслено мляко или направата на дресинг с помощта на нискомаслени млечни продукти вместо със сметана и олио.
Фибрите - особено разтворимите - играят важна роля за по-бързото засищане, тъй като образуват воден слой в стомаха, който забавя изпразването му. Това води до по-бавна абсорбция на захари и предотвратява резките промени в нивото на кръвна захар, които са основна причина за появата на чувство на глад.
Добри източници на разтворими фибри са:
- овесени ядки
- ръж
- ябълки
- ягоди
- моркови
- лук
- сладки картофи
- грозде
- портокали
- праскови
- круши и др.
Неразтворимите фибри също могат да бъдат полезни, тъй като е необходимо повече време за тяхното сдъвкване, а и освен това са доста обемисти, което кара човек да се чувства сит. Неразтворими фибри се съдържат най-вече в пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, ядките и семената.
Друг задължителен компонент на диетата за отслабване и поддържане на теглото са крехките белтъчини. Тяхната консумация освобождава повече хормони на засищането и стабилизира кръвната захар. Добри източници на качествени протеини са пилешкото месо без кожа, рибата, крехкото червено месо, нискомаслените млечни продукти, яйцата.
Източник: dieti.info