Как да ядете правилно тези 7 полезни храни


Как да ядете правилно тези 7 полезни храни
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме чували колко полезно е да ядем плодове и зеленчуци от различни цветови групи. Червените зеленчуци са известни със своите антиоксидантни свойства, зелените помагат за добро здраве на очите, а жълтите зеленчуци често се считат за добър източник на протеин. Но как трябва да ядем всички тези полезни храни, за да увеличим максимално усвояването на витамините и минералите?

1. Банани

Бананите са истинска хранителна сила, включващи витамини В и С, магнезий и калий. И именно „жилките” между банана и кората са отговорни за това. Те се наричат „флоемни снопове“ и имат важна функция - разпределят вода и хранителни вещества. Така че не ги махайте!

2. Домати

Сготвените домати отделят повече ликопен – антиоксидантът, който ги прави полезни. Това се случва, защото топлината разрушава по-твърдите клетъчни стени в растението, позволявайки на тялото ни да усвоява по-лесно хранителните вещества.

8 ПОЛЕЗНИ НАВИКА, КОИТО ПОНЯКОГА КРИЯТ ОПАСНОСТИ

3. Цвекло и ряпа

Сготвените стъбла осигуряват доза глутамин - специална киселина, която помага за цялостната имунна система. Те имат страхотен вкус, когато са бланширани и задушени в зехтин. Така че извлечете максимума от тези зеленчуци, ядейки всичките части на цвеклото и ряпата.

4. Картофи

Яденето на картофи с обелката осигурява повече фибри, витамини и минерали. Сред тях са витамин С, няколко витамини от група В, желязо, калций и калий. Нежната „кожа” на пресните картофи дава енергия, намалява стреса и е от полза за костите и храносмилането.

5. Ябълки и портокали

Яжте тези плодове с кората! Ябълковите кори съдържат антиоксиданта, кверцетин, който прави чудеса за сърцето и мозъка ви. Портокаловите обелки пък имат съединения, наречени флавони, които понижават холестерола и предпазват сърцето.

6. Яйца

Знаете ли, че високата температура може да увреди някои от хранителните вещества в яйцата? Например, пърженето и варенето в кипяща вода намаляват броя на антиоксидантите и окисляват холестерола в яйцата. От друга страна, пошираните и меко сварени яйца са най-здравословните за консумация.

7. Лук и чесън

Кълцането на лука и чесъна освобождава алииназа, ензим, който помага да се отдели хранително вещество, наречено алицин. Въпросният алицин помага за създаването на други съединения, които ни предпазват от болести и вируси.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама