Хранене, близко до традиционното за Япония, е особено здравословно и намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, установи проучване, публикувано в British Medical Journal. Каква е тайната?
Менюто на японците включва риба, зърнени храни, зеленчуци, малко други продукти от животински произход, соя и минимално количество млечни и плодове.
Риба
Япония се състои се от 6582 острова и нацията ѝ консумира най-много риба в сравнение с другите азиатски страни. Много техни специалитети се приготвят със сурова риба – суши, сашими, а други съдържат ферменти като мисо и нато.
Соята
Соя, бобови и тофу са друга основна част от менюто. А плодовете се консумират обикновено на закуска и не в голямо количество като десерт. Сред най-популярните са мандарини, ябълки, сливи.
НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ НА КЪЛНОВЕТЕ
Култура на хранене
Японците имат здравословно отношение към яденето. Според тях е добре да спреш да ядеш, когато се заситиш на 80%. Така учат и децата от най-ранна възраст.
Вместо да сипват храната в голяма чиния, те използват малки купички. На масата ще видите много такива, пълни с различни храни – ориз, мисо, риба, месо и поне 3 варианта на зеленчуци, които ядат един след друг.