Имате гъбички по ноктите? Опитайте тези 6 натурални средства


Имате гъбички по ноктите? Опитайте тези 6 натурални средства
Снимка: iStock

Гъбичките по ноктите на краката, наричани още онихомикоза, са често срещана гъбична инфекция. Най-забележимият симптом е бяло, кафяво или жълто оцветяване на един или повече от ноктите. Може да се разпространи и да причини удебеляване или напукване на ноктите.

Сезонът на сандалите или не, гъбичките по ноктите обикновено не са това, което искате да видите, когато погледнете краката си. Има много лечения, които можете да опитате, като някои от тях могат да бъдат натурални.

Как се получават гъбички по ноктите на краката?

Всеки може да получи гъбички по ноктите на краката, но според Лора Пърди, сертифициран лекар със седалище в Нешвил, те често се развиват поради следните причини:

  • Носене на обувки без подходяща вентилация.
  • Ходене без чорапи.
  • Микротравма на ноктите на краката поради натиск при носене на някои обувки.
  • Ходене боси на обществени места, особено във влажни зони като бани във фитнеса.
  • Използване на недезинфекцирани инструменти или устройства в салоните за педикюр.

Възрастните хора обикновено са по-податливи на развитие на гъбички по ноктите на краката, отколкото по-младите. Такива са и тези с по-слаба имунна система или хората с лошо кръвообращение в краката. Тези с лакирани нокти на краката също трябва да знаят, че гъбичната инфекция може да се разпространи под лака за нокти и да бъде трудно забележима, което може да изисква редовно наблюдение и премахване на лака.

Вижте още: Здравословни проблеми, за които луните върху ноктите ви предупреждават

Натурални средства за лечение на гъбички

1. Екстракт от змийски корен

Екстрактът от змийски корен (Ageratina pichinchensis) е противогъбично средство, произведено от растения от семейството на слънчогледа.

По-старо проучване от 2008 г. показа, че е ефективно срещу гъбички по ноктите на краката като противогъбичното лекарство циклопирокс. За изследването екстрактът от змийски корен се прилага върху засегнатата област всеки трети ден през първия месец, два пъти седмично през втория месец и веднъж седмично през третия месец.

2. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво, наричано още мелалеука, е етерично масло с противогъбични и антисептични свойства. Някои клинични проучвания показват, че маслото от чаено дърво може да бъде ефективно срещу гъбички по ноктите на краката. Нанесете маслото директно върху засегнатия нокът два пъти дневно с памучен тампон.

3. Масло от риган

Маслото от риган съдържа тимол, който има противогъбични и антибактериални свойства.

За лечение на гъбички по ноктите на краката, нанасяйте масло от риган върху засегнатия нокът два пъти дневно с памучен тампон. Някои хора използват масло от риган и масло от чаено дърво заедно. Имайте предвид, че и двата продукта са силни и могат да причинят дразнене или алергични реакции. Комбинирането им може да увеличи този риск.

Вижте още: 5 натурални масла за по-здрави и дълги нокти

4. Чесън

Можете да лекувате гъбички по ноктите на краката с чесън, като поставяте нарязани или смачкани скилидки чесън върху засегнатата област за 30 минути всеки ден.

Може би е по-добре и по-малко миризливо да се третира отвътре навън с капсули чесън. Приемайте според указанията на производителя.

5. Вода за уста

Въпреки че всяка вода за уста може да работи, д-р Пърди подчертава Listerine, която съдържа алкохол и етерични масла на растителна основа като евкалиптол и ментол. "Бързо изпаряващата се формула на Listerine може бързо да дехидратира всякакви повърхностни гъбични инфекции върху нокътната плочка", казва тя.

За да опитате това домашно лекарство, накиснете засегнатия крак в Listerine за 15 до 20 минути три или четири пъти седмично.

6. Сода за хляб

Гъбичките по ноктите на краката процъфтяват от влага, но содата за хляб може да има изсушаващ ефект върху ноктите. Въпреки че може да не премахне напълно гъбичките, може да намали растежа им. Просто направете паста от сода за хляб и вода, след което я нанесете върху нокътя в 15 минути, три до четири пъти на ден.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама