Хората, които ядат много риба, е по-малко вероятно да бъдат депресирани, показва ново проучване на китайски учени.
Мъжете, чиито хранителен режим е богат на риба, намаляват риска от депресия с една пета (20%), докато жените намаляват опасността с 16 на сто.
Изследователите предполагат, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, могат да променят структурата на мозъчни мембрани. Те могат също да променят активността на невротрансмитерите (химическите посредници), допамина и серотонина - двата химикала, за които се смята, че са замесени в чувството на депресия.
Висококачествените протеини, витамини и минерали, открити в рибата, също могат да помогнат за отклоняване на болестта. Яденето на много риба осигурява по здравословна и питателна храна.
Учените продължават изследванията си в областта.
Депресията засяга приблизително 350 милиона души по света,, като се очаква тя да стане втората водеща причина за лошо здраве от 2020 г., показват данни на Световната здравна организация.
Диета е призната като играеща важна роля в риска от развитие на депресия. Болестта може да се предотврати с редовна консумация на плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни.
Източник: БГНЕС