Сладките картофи са питателна, здравословна храна, богата на витамините А, С и В комплекс, както и на минерали като манган, желязо, магнезий и калий. Те съдържат антиоксидант, наречен кверцетин, който има противоракови и кардиозащитни свойства, както и протеин, наречен патетин, който противодейства на свободните радикали, предизвикващи различни заболявания.
Сладките картофи стабилизират кръвната захар
Сладките картофи са отличен вариант за менюто на хора, страдащи от диабет или с повишен риск от такъв. Освен това богатото съдържание на фибри – с един сладък картоф си набавяте около 15% от дневната доза, допълнително забавя усвояването на захарта и предотвратява внезапните спадове в кръвната захар.
Сладките картофи имат високи нива на антиоксиданти
Антиоксидантите са онези вещества, които спомагат в борбата на тялото със свободните радикали, и намаляват риска от хронични заболявания и клетъчни увреждания. Освен на фибри, витамини и минерали, сладките картофи са богати и на антиоксиданти. С най-високо съдържание в оранжевите зеленчуци е бета-каротина, който се грижи за здравето на очите, дихателните пътища и кожата.
Сладките картофи подобряват функцията на мозъка
Няколко изследвания откриват връзката между консумирането на сладки картофи и по-доброто функциониране на мозъка, когнитивните способности и паметта.
Сладките картофи усилват имунната система
Високото съдържание на витамин А стимулира произвеждането на имунни клетки, които се борят със заболявания и инфекции.
Сладките картофи подобряват зрението
Същият този витамин А е от ключово значение за здравето на очите, и предпазва от състояние като сухота, кокоша слепота и макулна дегенерация. В допълнение в същата насока работят и антиоксидантите, като бета-каротин, както и витамин С.