Пърженето на картофи има своите особености, за да могат да станат те сочни отвътре и с хрупкава коричка отвън. Просто трябва да овладеете няколко трика.
Изберете твърди и гладки картофи от един и същ сорт. Добре е те да бъдат еднакви по размер и съответно да бъдат нарязани на еднакви по големина и дебелина парчета. Това гарантира равномерно пържене на картофите.
Често пропускаме предварителното накисване, а то е важно
Преди готвене, обелените картофи трябва да се накиснат, за да се премахне излишното нишесте, което се съдържа в тях. В идеалния случай трябва да ги накиснете за една нощ или поне за няколко часа, но 30-60 минути също са достатъчни.
Ако не разполагате с необходимото време, достатъчно е просто да изплакнете обелените и нарязани картофи под течаща студена вода. И не забравяйте да ги подсушите с хартиена кърпа.
Често допускаме грешка и при рязането на парчетата
Няма значение каква форма ще изберете. Основното е, че всички те трябва да с еднаква дебелина. Времето за пържене зависи от дебелината на парчетата: колкото са по-дебели, толкова по-продължителна е топлинната обработка.
Как правилно да пържим картофи в тиган?
- Изберете чугунен или стоманен тиган с дебело дъно. Това е най-добрият вариант за пържене на картофи.
- По-полезно е да пържите картофите в растително масло, но е по-вкусно да го заместите със свинска мас. Коя опция ще изберете зависи от вас.
- За да покафенеят идеално картофите, задължително е мазнината да бъде добре загрята, преди да ги поставите в нея.
- В никакъв случай не пържете картофите на пластове. По-добре е да пържите на един слой. Това гарантира, че те ще се сдобият с хрупкава коричка.
- Не забравяйте, че трябва да ги обърнете няколко пъти. Но не ги обръщайте твърде често (няма да покафенеят) или твърде рядко (в случая ще изгорят).
- Не осолявайте картофите предварително. Добавянето на сол се прави винаги накрая. В противен случай картофите започват да отделят течност и вместо да станат със златиста коричка, те ще залепнат за тигана.