Един от най-успешните ни български футболисти, Димитър Бербатова, не пропуска ден без да е ял фурми. Това сподели самият той в подкаста "При Тото".
Футболистът изключително много държи на здравословния начин на живот, макар че вече не е в активна спортна кариера.
Днес ви представяме ползите за здравето от консумацията на фурми и защо те са природно лекарство, което присъства задължително в менюто на редица други знаменитости.
Вижте още: 5 изненадващи ползи за здравето от консумацията на киселец
Фурмите са едни от най-древните плодове, познати на човечеството. Добиват се от финиковата палма, която е от семейство Палмови, известна като „дървото на живота“. Тя е широко разпространена в Близкия Изток и е национален символ на Саудитска Арабия и Израел.
Богатото съдържание на различни хранителни вещества, фибри и антиоксиданти, прави фурмите невероятно полезни за мозъка и сърцето. Също така, са полезни за подобряване на здравето на костите, лечение на запек, чревни нарушения, сърдечни проблеми, анемия и сексуални дисфункции.
1. Намаляват холестерола
Калият във фурмите спомага за намаляване на риска от инфаркт и понижава нивата на LDL холестерола, известен като "лош холестерол", който се натрупва по стените на кръвоносните съдове, причинявайки запушването им.
2. Намалят риска от диабет, болест на Алцхаймер и някои видове рак
Антиоксидантите във фурмите имат редица ползи за здравето - защитават клетките на тялото от свободните радикали, които могат да причинят нежелани реакции в организма.
Трите най-мощни антиоксиданта във фурмите са:
- Флавоноиди - намаляват възпалението, смята се, че притежават потенциал да намалят риска от диабет и Алцхаймер.
- Каротеноиди - благоприятстват здравето на сърцето и могат да намалят риска от някои очни заболявания като макулна дегенерация.
- Фенолна киселина - известна със своите противовъзпалителни свойства помога за намаляване на риска от рак.
Вижте още: Безотказни начина да нормализирате кръвното си без лекарства
3. Увеличават енергията на тялото
Фурмите са с по-високо съдържание на захари от много други плодове, но тези захари се обработват лесно и се използват от организма за енергия. Вместо чаша с кафе можете да си приготвите смути с няколко фурми, което ще ви даде много повече енергия.
4. Намаляват нивата на триглицеридите
Високата концентрация на триглицериди в кръвта може да повиши риска от сърдечно-съдово заболяване. Проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, показва, че консумацията на 100 грама фурми дневно в продължение на четири седмици намалява нивото на триглицеридите в кръвта с 8%.
Вижте още: Не пийте лекарства, яжте червено цвекло: 8 болести, които лекува
5. Укрепват костите
Фурмите са безценен източник на калций и фосфор и редовното им консумация е безценен начин, с който можем да увеличим приема на тези два минерала. Фурмите съдържат мед, магнезий, селен и манган, които също са важни за поддържане на здрави кости и предотвратяване на остеопороза.