Нищо не успокоява сухата кашлица така, както медът и учените търсят начини да използват свойствата на меда от манука (храст, разпространен в Австралия и Нова Зеландия) и т.нар. „медицински клас“ мед за лечение и на други заболявания, освен настинки и грип.
Медът има четири съставки, които го правят ефективен в борбата с инфекциите:
- Н2О2 (водороден пероксид или перхидрол) — консумирането или прилагането на по-големи количества кислородна вода не е добра идея, защото е корозивна, но медът съдържа малко от нея, което е достатъчно, за да убива бактериите.
- Декстроза и фруктоза (C6H12O6 или захар) — съставляват 75% до 85% от съдържанието на меда, което означава, че той няма много вода, без която бактериите не могат да се развиват.
- Пчелен дефенсин-1 — протеин в пчелното млечице, който е естествен антибиотик.
- Метилглиоксал (C3H4O2) — потиска способността на бактериите да произвеждат протеините, от които имат нужда, за да оцелеят и прави меда мощно средство срещу инфекции.