Според експерти свойства на хлебната мая не са напълно проучени, но някои от тях са наистина много тревожни. Въпросът с опасностите, които крие консумацията на хляб с мая, вълнува все повече хора.
Какво всъщност е маята?
Според записите, открити върху древните египетски папируси, маята е известна на човечеството от няколко хилядолетия. В Европа и Русия, в индустриален мащаб хлябът с мая започва да се произвежда едва след Втората световна война. Преди това при приготвянето на тестото се използва млечна киселина или квас от хмел.
Хлебната мая е микроорганизъм от семейство Saccharomycete. Тя се получава от меласа, която от своя страна остава като отпадък от производството на захар. Основната характеристика на дрождите е моменталното стартиране на процеса на ферментация, който се свързва с отделянето на въглероден диоксид. Благодарение на това тестото втасва добре.
Вижте още: 5 популярни добавки, които понякога водят до акне
Какво се случва с тялото ни след консумацията на мая?
Според гастроентеролозите при навлизането в човешкото тяло, маята нарушава чревната микрофлора и предизвиква гнилостни процеси в червата. В резултат полезните бактерии умират, имунитетът намалява и започва дисбиоза.
Въз основа на тригодишния си експеримент с разтвор на ферментиращ екстракт от дрожди, френският учен Етиен Волф доказва, че флората на дрождите активно стимулира растежа на ракови тумори.
Експерти в хлебната индустрия твърдят, че обикновените хлебни дрожди се размножават при 25 градуса по Целзий, а ферментират при 30. Когато температурата достигне 50 градуса, маята загива и следователно в текстурата на хляба тя не е в активна форма.
Вижте още: Фатално: Пиенето на прекалено много вода може да доведе до смърт
И така, какъв е проблемът с хляба с мая?
Биолозите са категорични, че Saccharomycetes умира само когато околната температура надвишава 500 градуса по Целзий. С други думи, хлебните дрожди са по-устойчиви на всякакви разрушения, отколкото например тъканните клетки.
Дрождите не само не загиват при високи температури, но и не се разрушават от силно киселинния стомашен сок. Но попадайки в тялото, те убиват много чувствителни, по-малко защитени клетки, освобождавайки в тях токсични вещества с ниско молекулно тегло.
Също така техният токсичен протеин действа върху плазмените мембрани, увеличавайки тяхната пропускливост за патогенни микроорганизми и вируси.
Хлебната мая се размножава бързо в червата и инхибира нормалната микрофлора. В резултат на това се нарушава дейността на всички храносмилателни органи: стомах, панкреас, жлъчен мехур, черен дроб.