Доматите са любими на малки и големи, особено когато са набрани от градината на баба и дядо. Вкусът на истинските домати е уникален.
Те се използват сурови, мариновани, дори подлежат на всякакви кулинарни обработки.
Зрелите домати се използват за много неща. От тях се правят сокове, сосове, маринати, добавят се към супи, салати, яхнии, пица. Може да си приготвите вкусната испанска студена супа Гаспачо, а доматеният сок е незаменима съставка на коктейла "Блъди Мери".
Калорични и хранителни стойности на доматите:
Съдържание на калориите в 100 грама домати - 19.9 ккал.
Хранителна стойност на доматите: протеини - 0,6 г, мазнини - 0.2 г, въглехидрати - 4.2 г
Доматите - добър източник на няколко витамина и минерали:
Витамин С е важен хранителен елемент и антиоксидант. Един домат може да осигури около 28% от препоръчаната дневна доза от витамина.
Калият е полезен за контролиране на кръвното налягане и превенция на сърдечни заболявания.
Витамин К1, известен също като филоксинон, е важен за коагулацията на кръвта и здравето на костите.
Фолиевата киселина (витамин В9) е важна за нормалния растеж на тъканите и клетъчното функциониране.
ЕТО ЗАЩО ДА СИ ПОХАПВАТЕ ЦЕЛИНА ПО-ЧЕСТО
Ето и кои са ползите от редовната консумация на домати:
Благодарение на високото съдържание на ликопин, доматите заемат водеща позиция в класацията за най-полезни продукти. Ликопинът е мощен естествен антиоксидант. Намалява риска от ДНК мутации, предотвратява разделянето на раковите клетки и се противопоставя на много онкологични заболявания.
Доматите съдържат също много жизненоважни витамини и микроелементи. Например, поради високото съдържание на серотонин, доматите подобряват настроението, фитонцидите имат противовъзпалително и антибактериално действие, а хромът допринася за бърза насищане и предотвратява атаките на "бруталния апетит".
Доматите подобряват храносмилането и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, те са полезни и при атеросклероза. А освен всичко друго, доматите са с много малко калории, така че се препоръчват при диети.