Това са НАЙ-полезните зеленчуци


Това са НАЙ-полезните зеленчуци
Снимка: iStock/Guliver

Това са зеленчуците, които по-често трябва да консумирате, за да бъдете здрави.

Морков

Съдържа витамини от група В, С, Е, както и К. В моркова има каротин - вещество, което в човешкото тяло се превръща в витамин А, който има благоприятен ефект върху състоянието на очите. Морковите са много полезни и вкусни. Трябва да се отбележи, че те имат благоприятен ефект върху имунната система.

Домати

Те са богати на витамин С, калий, фолиева киселина и витамин К. Но повечето от всичко доматите са ценни с това, че са основен източник на мощен антиоксидант, който намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Между другото, нашият организъм е в състояние да обработва само една малка част от това вещество. Специалистите препоръчват 22 мг на ден. За целта е достатъчно да похапвате по две супени лъжици доматено пюре.

Лук

Този зеленчук е естествен антибиотик, който ни предпазва от грип. Витамините и минералите, които ще съдържат в него, се борят с вирусите и укрепват горните дихателни пътища. Те убиват голям брой микроби, включително и стрептококи, дизентериен, дифтерия и други. Поради това, през есента и през зимата задължително трябва да включите лук в дневния хранителен режим!

ПЛОДОВЕТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ВКЛЮЧИТЕ В МЕНЮТО СИ

Чесън

Много хора наричат чесъна "супер храна" и това е абсолютно вярно. В крайна сметка, чесънът съдържа голямо количество на алицин, който има множество лечебни свойства. В допълнение, този зеленчук е в състояние да намали лошия холестерол и кръвното налягане и също така няма никакви калории.

Броколи

Съдържат голямо количество фибри, протеин, калций, калий и витамин С. Те запазват своите полезни свойства както в прясна, така и в замразена форма. Затова се опитайте да ядете броколи толкова често, колкото е възможно.

Патладжан

Съдържа голямо количество фибри, пектин, протеини, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, натрий, витамини С, В1, В2, В5, PP. Ето защо трябва да го включите в диетата си.

Бяло зеле

То има благоприятен ефект върху храносмилателната система, стимулира обмяната на веществата, нежно почиства тялото, премахва токсини и намалява холестерола. Похапвайте си повече зеле, особено през есента.

Цвекло

Този зеленчук е източник на естествена захар. Цвеклото е богато на витамини и микроелементи, сред които са йод, магнезий, калий, калций, желязо и фосфор. Подобрява храносмилането и метаболизма, премахва токсини от тялото, има благоприятен ефект върху работата на стомаха, черния дроб и сърдечно-съдовата система.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама