Ето защо да ядем диня


Ето защо да ядем диня
Снимка: iStock/Guliver

Турски диетолози разкриха ползите от консумация на диня през лятото, съобщава Haberturk.

Оптималният дневен прием на този плод е 2-3 порции и зависи от индивидуалните особености на организма: пол, здравословно състояние, физическа активност, ръст и тегло.

Порция диня от 200 грама, която съдържа 50-60 калории, разхлажда в летните жеги и същевременно задоволява желанието за сладко.

Всеки човек може да консумира диня. Все пак не бива да се забравя, че подобно на всички плодове и динята съдържа фруктоза. По тази причина болните от диабет следва да не прекаляват с консумацията и могат да си позволят най-много една порция дневно. Поради високото водно съдържание и диуретично действие хората, които имат проблеми с бъбреците, също трябва да внимават.

Препоръчителният дневен прием от 2-3 порции диня напълно задоволява нуждата на организма от плодове, а съдържащите се в нея фибри подпомагат храносмилането и функциите на червата.

Подобно на повечето червени плодове и динята съдържа антоциан и ликопен, които спомагат за предпазване от сърдечносъдови заболявания и рак (най-вече на простатата).

Динята има високо съдържание на витамин C и фолиева киселина. Витамин C е сред най-мощните антиоксиданти и забавя стареенето, а също и предпазва от заболявания.

Червените плодове намаляват възпаленията в организма, а флавоноидите в тях също имат антиоксидантни свойства.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама