Ето за какво е полезен студеният душ


Ето за какво е полезен студеният душ
Снимка: iStock

Може би сте виждали хора, които скачат в студени морета или се къпят в стилни ледени вани, като твърдят, че тези процедури са полезни за здравето на сърцето, възстановяването на мускулите, стреса и др.

Тази практика е известна като потапяне в студена вода, вид криотерапия или студова терапия - която може да се прилага за медицински или терапевтични цели по различни начини, съобщи Си Ен Ен.

Терапията може да се извършва чрез лед, вода или въздух, включително криохирургия при лезии, ледени компреси при отоци или чрез ледени вани за различни цели, включително възстановяване при физически упражнения или намаляване на стреса.

Съществува дълга история на потапяне в студена вода заради предполагаемите ползи за здравето, която води началото си от Древна Гърция.

„Изследванията са много малко, що се отнася до самите студени душове“, каза д-р Кори Саймън, доцент в катедрата по ортопедична хирургия в университета Дюк и старши сътрудник в Центъра за стареене на Дюк.

Експертите обаче имат идеи за това защо студените душове могат да действат въз основа на научните и анекдотичните данни.

Ползите от студения душ

Саймън смята, че повечето от ползите от студените душове идват от психологическия процес на адаптиране към и преодоляване на стресовия фактор - в този случай студената вода.

Тази теория съвпада с резултатите от някои изследвания на студените душове. Според проучване от октомври 2022 г., публикувано в списание Current Psychology, участниците, които са вземали душове с температура на водата от около от 10 °C до 14 °C - до една минута дневно в продължение на две седмици - са отчели по-ниски нива на стрес от контролната група. Ползите са били по-силни, когато участниците са вземали душ, след като са направили няколко кръга от дихателна техника, която включва дълбоко вдишване, издишване и задържане на дъха.

Саймън взема студен душ веднъж или два пъти седмично, което според него му е помогнало да стане по-устойчив като цяло, тъй като тази практика го принуждава да преработи „страданието“.

„Студените душове могат също така да подобрят настроението и енергията или умствената бдителност“, каза д-р Рейчъл Рийд, физиолог по физическо натоварване в Атина, Джорджия.

„Вие сякаш се чувствате малко въодушевени и се смята, че това се дължи поне отчасти на увеличаването на невротрансмитерите епинефрин, норепинефрин и допамин“, твърди Рийд.

„Тези психологически ползи могат да бъдат и основната причина, поради която някои хора смятат, че студените душове намаляват болката им, за която психологическият дистрес е основен предиктор“, каза Саймън.

По време на потапянето в студена вода температурният шок може да доведе до краткотраен стрес за сърдечносъдовата система, като повиши кръвното налягане, сърдечния ритъм и честотата на дишане, твърдят експертите.

„Но тази хиперактивност може да доведе до подобряване на кръвообращението, тъй като организмът трябва да работи, за да се върне към нормалното си състояние и да се затопли“, каза Рийд.

Студените душове теоретично биха могли да предизвикат същия ефект до известна степен. Въпреки това хората, които имат сърдечносъдови проблеми, проблеми с кръвообращението, проблеми с усещанията - като болест на Рейно или невропатия - или диабет, не трябва да опитват студени душове, без да се консултират с лекар. Същото важи и за бременните, хората, които наскоро са претърпели операция или са под въздействието на алкохол или наркотици.

„Студените душове биха могли да бъдат полезни по отношение на фитнеса като начин за облекчаване на мускулната треска - но не веднага след силова тренировка“, заяви Рийд.

„Последните данни сочат, че не бихте искали да нарушавате процеса на възпаление, който настъпва след вдигане на тежести. Този процес кара мускулите да стават по-силни, по-големи и по-функционални с течение на времето“, добави тя.

Как да взимате студени душове

„В проучванията обикновено се използват студени душове в диапазона от 10 до 15,5 °C, но не е необходим термометър“, каза Саймън, който не използва термометър и все още изпитва ползи.

Бързото преминаване от гореща към студена вода може да бъде твърде шокиращо, така че постепенно преминавайте от хладка към студена вода, предлага експертът.

„15 до 30 секунди излагане на студена вода са подходящи за начало. След това опитайте да добавяте по около 15 секунди на всеки няколко седмици“, препоръча Рийд.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама