Рибата е сред най-полезните храни, които познаваме и е добра алтернатива на месото, за хората които го избягват. Често обаче се пренебрегва и не присъства в менюто. И това трябва да се промени!
Хубаво е да хапвате риба поне два пъти в седмицата.
Ето защо:
Подобрява здравето на мозъка
Рибата е богата на мазнини известни като омега мастни киселини. Липсата им в диетата ускорява стареенето на мозъка, възможно е да се появят проблеми с паметта и когнитивните функции.
Намалят риска от сърдечни болести
Омега 3 имат изключително добро действие върху сърдечно съдовата система и сърцето, те понижават нивата на триглицеридите,регулират съсирването на кръвта и свиването на кръвоносните съдове. Подобрявят и кръвното налягане.
Вижте още: Това ще се случи, ако ядете по едно сварено яйце всеки ден!
Рибата е чудесен източник на протеин
Протеинът е крайно важен за поддържането на здрави мускули, органи, кръвоносни съдове и хормоните в тялото. На практика се използва от всяка система на тялото.
Богата е на Йод
Това е жизненоважен минерал , който тялото не мода произведе само. Той е много важен за функцията на щитовидната жлеза, която пък е отговорна за много процеси, апетит и имунна система също!
Съдържа Витамин Д
Този витамин е с редица важни ползи, поддържа здравето на костите и зъбите, подкрепя имунната система, мозъка и нервната система, важен е и за тестостерона при мъжете.
Съдръжанието и включва също и Вит Б12, Фосфор, ниацин, желязо и други есенциални за тялото ни нутриенти.