Авокадото се превръща в любима храна на все повече хора. Това е нормално, защото има много приятен вкус. Но в същото време е и полезно. Така че, ако го хапвате по-редовно, ще се заредите с куп полезни вещества.
1. Авокадото е с високо съдържание на омега-3
Те са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които спомагат за понижаване на холестерола на липопротеините с ниска плътност.
2. Те са чудесен източник на калий
100-грамова порция авокадо съдържа 485 милиграма (0,02 унции) калий, според американското министерство на земеделието . За сравнение, един банан има 358 милиграма (0,01 унции) калий на 100 грама.
Високите нива на натрий могат да повишат кръвното налягане , а калият позволява повече натрий да напусне тялото през урината ни. Това от своя страна понижава кръвното ни налягане.
3. Авокадото е пълно с мононенаситени мазнини
Мононенаситените мазнини са мастни молекули с една ненаситена въглеродна връзка. С прости думи, това е ненаситена мазнина, която работи за понижаване на LDL холестерола, без да влияе на добрия HDL холестерол.
4. Богато е на фибри
Храните с повече фибри са склонни да ви засищат по-дълго, отколкото храните с ниско съдържание на фибри.
5. Авокадото е богато на фолиева киселина
Фолатът е витамин от група В, който е важен за правилната мозъчна функция.