Употребата на червено месо в голямо количество води до ускорено стареене на тялото. До този извод са стигнали медици от университета на Глазгоу (Великобритания), съобщава The Guardian.
Злоупотребата с червено месо води до повишено ниво на фосфор в кръвния серум. Излишъкът на това вещество в организма на свой ред допринася за ускорено биологично стареене и възникване на проблеми със здравето (основно с бъбреците).
Учените наблюдавали храненето и здравето на населението в най-бедните квартали на Глазгоу.
Нездравословната диета и излишъкът на червено месо в нея се свързва от медиците с ускореното стареене на някои части от населението.
По-рано учените отбелязваха, че високото ниво на фосфор е свързано с повишен риск от смъртност и стареене на съдовете.
През октомври 2015 г. Световната здравна организация сравни рисковете за здравето, възникващи при употребата на преработено месо (по-конкретно колбаси и наденички), с опасността, която възниква при употребата на азбест.