Ябълковият оцет е ферментирал сок от ябълки, с който най-често се овкусяват салати. Също така се използва за много домашни лекарства, като лечение на инфекции и киселини.
Ябълковият оцет има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, така че е изследван за лечение или профилактика на определени здравословни състояния. Някои открития показват, че може да помогне за понижаване на кръвната захар, управление на загубата на тегло и подобряване на симптомите на депресия.
1. Може да помогне за контролиране на кръвната захар и диабета
Още: Домашен ябълков оцет БЕЗ захар
Ябълковият оцет може да понижи нивата на кръвната захар, като забави изпразването на стомаха (скоростта, с която стомахът се изпразва) и попречи на тялото да разгражда въглехидратите и да ги превръща в захар.
Някои проучвания установяват, че хората, които приемат ябълков оцет, имат по-ниска кръвна глюкоза на гладно (нива на глюкоза, след като не са яли) и хемоглобин A1c (HbA1c), който измерва средната кръвна захар за три месеца. И двата теста могат да помогнат при диагностицирането на диабет.
Подобно проучване, което се фокусира върху възрастни с диабет тип 2, установи, че ежедневната консумация на 2 супени лъжици (30 милилитра) ябълков оцет понижава кръвната захар на гладно и HbA1c.
Необходими са повече изследвания, за да се разбере колко ефективен е ябълковият оцет за предотвратяване, лечение или управление на диабета и нивата на кръвната захар.
Още: Ябълковият оцет носи над 30 ползи за здравето с точната доза
2. Може да подобри нивата на мазнини и холестерол в кръвта
Изследванията показват, че приемането на ябълков оцет в продължение на 12 седмици повишава липопротеините с висока плътност (HDL или "добрия") холестерол, намалява нивата на триглицеридите и няма голям ефект върху липопротеините с ниска плътност (LDL или "лошия") холестерол.
Вашият "общ холестерол" включва HDL, LDL и триглицериди. Докато HDL холестеролът може да бъде добър за здравето на сърцето, високият общ холестерол може да доведе до сърдечни заболявания.
Проучванията показват, че хората с анамнеза за диабет тип 2 виждат най-голямо подобрение в нивата на мазнини и холестерол в кръвта, когато приемат ябълков оцет. Хората, които са приемали 1 супена лъжица (15 милилитра) или по-малко ябълков оцет всеки ден в продължение на поне осем седмици, са имали по-голяма полза от тези, които са приемали повече. Хората без анамнеза за диабет също наблюдават повишаване на HDL холестерола
Още: 3 разкрасителни рецепти с ябълков оцет
Друго проучване установи, че приемането на 2 супени лъжици (30 милилитра) ябълков оцет дневно в продължение на осем седмици понижава LDL холестерола и общия холестерол при възрастни с диабет тип 2.
3. Може да понижи кръвното налягане
Проучване на възрастни с диабет тип 2 установи, че ябълковият оцет намалява систоличното кръвно налягане след осем седмици. Участниците, приемащи ябълков оцет, също са забелязали намалено тегло и телесни измервания, което може да обясни промяната в систолното кръвно налягане. Няма разлики в диастоличното кръвно налягане.
Необходими са повече изследвания, за да се разберат ползите от ябълковия оцет върху кръвното налягане.
4. Може да помогне за управление на загуба на тегло
Ябълковият оцет също може да помогне за отслабване. Изследванията показват, че оцетът забавя изпразването на стомаха ви, което ви кара да се чувствате сити по-бързо и намалява апетита ви.
Изследователи в едно проучване разглеждат как ябълковият оцет засяга хората с наднормено тегло или затлъстяване. Участниците са получавали плацебо (без продукт), 5 милилитра (1 чаена лъжичка), 10 милилитра (2 чаени лъжички) или 15 милилитра (3 чаени лъжички) ябълков оцет веднъж на ден в продължение на 12 седмици.
До края на проучването всички участници изпитват намаляване на телесното тегло и индекса на телесна маса (ИТМ). За повечето участници загубата на тегло е забележима още на четвъртата седмица. Участниците, които са получили доза от 15 милилитра, са загубили най-много тегло.
5. Може да подобри здравето на храносмилането
Ябълковият оцет теоретично може да подобри здравето на храносмилането. Това е киселина, която може да убие вредните бактерии и да насърчи растежа на здрави бактерии в червата, подобно на пребиотик. Това може да помогне за облекчаване на проблеми като киселини, газове и подуване на корема.
Необходими са повече проучвания при хора, оценяващи ябълковия оцет и здравето на храносмилателната система, за да се разберат потенциалните ползи.
6. Може да подобри здравето на кожата
Ябълковият оцет може да помогне за лечение на състояния като атопичен дерматит (екзема), който причинява сърбяща, лющеща се и зачервена кожа. Смята се, че оцетът помага, като блокира растежа на Staphylococcus aureus (стафилокок), често срещана кожна бактерия, която може да причини симптоми на атопичен дерматит.
Въпреки това, проучванията са установили, че ябълковият оцет изглежда не подобрява кожната бариера или симптомите, причинени от атопичен дерматит. Едно проучване установи, че може да причини дразнене на кожата при някои пациенти.
Необходими са повече проучвания, за да се определят ползите от ябълковия оцет върху здравето на кожата.
7. Може да помогне за подобряване на настроението
Ябълковият оцет също може да подобри настроението. В едно малко проучване здрави студенти приемат 2 супени лъжици (30 милилитра) два пъти на ден в продължение на четири седмици. Участниците съобщават за подобрено настроение и симптоми на депресия. Тези, които са приемали ябълков оцет, също имат лабораторни резултати за метаболити в урината, които показват подобрено настроение.
Необходими са повече проучвания, оценяващи ефектите на ябълковия оцет върху психичното здраве и настроението, за да се разберат потенциалните ползи.
8. Може да подобри здравето на мозъка
Някои проучвания са установили, че ябълковият оцет може също да помогне за предотвратяване на мозъчни и неврологични разстройства, като деменция и болестта на Алцхаймер. Оцетът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да играят важна роля при почти всички заболявания на мозъка и нервната система.
Досега обаче проучвания са провеждани само върху животни. Необходими са изследвания при хора, за да се разбере ролята на ябълковия оцет в превенцията на заболявания.