Много пъти сме писали за ползите от консумацията на качествен ябълков оцет. Научете част от тях ТУК. И тъй като най-сигурни ще бъдете в съдържанието, когато си направите оцета сами, ви предлагаме една изпитана рецепта.
Необходими продукти за домашния ябълков оцет:
4-5 сладки ябълки, за да имат достатъчно захар за ферментацията, нарязани на горе долу 2,5–5-сантиметрови парчета
*друга възможност е да използвате остатъците от ябълкови сърцевини и кори, 1-1,5 чаши (около 120-180 г)
вода
стерилизирани буркани
Начин на приготвяне:
Добавете ябълките в стерилизиран стъклен буркан от 2 литра със студена вода. Уверете се, че водата покрива върховете на парчетата ябълка. Ако трябва, поставете по-малък стерилизиран буркан върху ябълките, за да са напълно покрити - всички парчета ябълка, изложени на въздух вътре в буркана, могат да изгният и да съсипят вашия оцет.
За най-добри резултати използвайте филтрирана вода, която е без примеси, които биха могли да повлияят на вашия оцет.
Покрийте буркана с тензух. Тъй като ябълките ферментират, сместа трябва да може да диша. Използвайте парче тензух, закрепено около гърлото на буркана с ластик. Това ще предпази всякакви нежелани вещества от буркана, но все пак ще позволи на газовете да се отделят по време на процеса на ферментация.
Поставете буркана на топло и тъмно място за 3-4 седмици и го разбърквайте веднъж на ден. Пазете буркана от пряка слънчева светлина и в стая с температура около 16–27 °C.
Когато съдържанието на буркана има остър аромат, подобен на този на бутилиран ябълков оцет, прецедете течността през няколко слоя тензух или филтър за кафе в чист съд, за да отстраните всякакви твърди вещества. Освен това опитвайте ябълковия оцет веднъж на няколко дни, като потопите лъжица в сместа. Изчакайте повече или по-малко време в зависимост от вашите предпочитания.
Върнете течността в буркана за ферментация и я оставете да престои още 2 седмици. Това позволява на оцета да завърши своята ферментация и да развие онзи плътен вкус, който търсим. Отваряйте го на всеки няколко дни и го разбърквайте.
През това време ще видите, че на повърхността се образува твърд филм. Това е "майката" на оцета, която е твърдо вещество, образувано във ферментиращи течности, което подпомага ферментацията. Прецедете оцетната майка и налейте в стерилизиран буркан. Дръжте го затворен с капак и в хладилника, където ще се съхранява до 1 година.