8 билки, помагащи за понижаване на високо кръвно налягане


8 билки, помагащи за понижаване на високо кръвно налягане
Снимка: iStock

Високото кръвно налягане е най-честият рисков фактор за сърдечносъдови проблеми. В допълнение към спазването на здравословна диета и промените в начина на живот, приемането на билки може ефективно да ви помогне да намалите високото кръвно налягане.

Значение на понижаването на високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, може значително да повлияе на вашето здраве, ако не се контролира ефективно, то също е често срещан рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Нивото на вашето кръвно налягане се счита за високо, ако имате поне едно от следните състояния:

Високо систолно кръвно налягане над 130 mmHg; Високо диастолно кръвно налягане над 80 mmHg; Нивата както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане надвишават тези две нива. Можете да приемате лекарства, но също така можете да се доверите на природата, тъй като някои билки и подправки също помагат за намаляване на високото кръвно налягане, така че трябва да помислите дали да ги добавите към ежедневната си диета.

10 билки за намаляване на високо кръвно налягане

Ето 10-те най-популярни билки, които помагат на пациентите да контролират и ефективно да подобрят високото кръвно налягане.

1. Босилек

Босилекът се счита за много ефективна билка за намаляване на високо кръвно налягане. Популярно се използва в алтернативната медицина, тъй като е богат на мощни растителни съединения. Босилекът е богат на евгенол, който е растителен антиоксидант, който действа като естествен блокер на калциевите канали, осигурявайки много големи ползи за здравето, включително намаляване на високото кръвно налягане и спомага за отпускане на кръвоносните съдове.

2. Магданоз

За да намалите високото кръвно налягане, можете да добавите магданоз към ежедневната си диета. Това е билка, широко използвана в кухните на Европа, Близкия изток и Съединените щати. Магданозът съдържа много хранителни компоненти, особено каротеноидни съединения и витамин С, които помагат за намаляване на високото кръвно налягане, лошия холестерол LDL (веществото, което повишава риска от сърдечно-съдови заболявания). В допълнение, редовното ядене на магданоз също помага за намаляване на систоличното и диастоличното кръвно налягане, предотвратявайки навлизането на калций в сърцето и артериите.

Вижте още: 5 мита за кръвното налягане, в които всички вярваме

3. Семена от целина

Семената от целина са универсална подправка. Те са богати на магнезий, калций, желязо, манган и фибри. Тези хранителни вещества имат подобна роля на блокерите на калциевите канали, помагайки за ефективно намаляване на високото кръвно налягане.

4. Китайски котешки нокът

Ако се чудите какво да пиете при високо кръвно, екстрактът от китайски котешки нокът се счита за разумен избор за вас. Китайският котешки нокът отдавна се използва в традиционната медицина за лечение на много заболявания, включително високо кръвно налягане. Тази билка има научното наименование Uncaria rhynchophylla.

Китайският котешки нокът съдържа ринхофилин и хирсулен. Тези две съединения действат подобно на естествения блокер на калциевите канали, като стимулират кръвоносните съдове на тялото да произвеждат азотен оксид, което от своя страна помага за отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на високото кръвно налягане.

5. Чесън

Чесънът е храна, богата на съединения, които са полезни за здравето на сърцето. По-специално, чесънът съдържа серни съединения, като алицин, които увеличават притока на кръв и отпускат кръвоносните съдове в тялото. Като цяло, предвид тези предимства, чесънът може да ви помогне да намалите високото кръвно налягане. В скорошно проучване редовната консумация на чесън намалява систолното и диастолното кръвно налягане съответно с 8,3 mmHg и 5,5 mmHg. Освен това, когато приемате 600-1500 мг екстракт от чесън, това ще намали кръвното налягане, еквивалентно на приема на атенолол.

Вижте още: Добавете това в кафето, за да понижите кръвното налягане и да регулирате кръвната захар

6. Мащерка

Мащерката е много ефективна билка за намаляване на високо кръвно налягане. Тя осигурява много здравословни съединения, обикновено розмаринова киселина. Това съединение работи за намаляване на възпалението, понижаване на кръвната захар, увеличаване на притока на кръв и понижаване на високо кръвно налягане, благодарение на способността му да инхибира ACE. ACE е молекула, която може да стесни кръвоносните съдове и да повиши кръвното налягане, така че инхибирането на тази молекула ще помогне за намаляване на високото кръвно налягане в кръвта. В допълнение, можете също да приемате екстракт от мащерка, за да намалите някои фактори, които водят до сърдечни заболявания като: „лош“ LDL холестерол, общ холестерол и триглицериди.

7. Канела

Канелата е ароматна подправка, която се получава от вътрешната кора на дърво от рода Cinnamomum. От векове хората са използвали канелата в традиционната медицина за лечение на сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Консумацията на канела се счита за умен избор, тъй като ви помага да намалите систоличното кръвно налягане с 6,2 mmHg и диастоличното кръвно налягане с 3,9 mmHg. Този ефект ще бъде по-ефективен, когато използвате канела непрекъснато в продължение на 12 седмици.

8. Джинджифил

Джинджифилът е универсална подправка и обикновено се използва за подобряване на редица проблеми със здравето на сърцето, включително нивата на холестерола, кръвообращението и кръвното налягане. Джинджифилът действа като естествен ACE инхибитор и блокер на калциевите канали. Следователно може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане. Стига да консумирате 2-4 грама джинджифил на ден, можете да помогнете за предотвратяване на риска от високо кръвно налягане до минимум. Особеното е, че тази подправка може лесно да се комбинира с други храни в ежедневната диета.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама