7 знака, че тялото ви се опитва да ви предупреди


7 знака, че тялото ви се опитва да ви предупреди
Снимка: iStock

Телата ни имат забележителен начин да комуникират, когато нещо не е наред. От фини промени до по-забележими симптоми, тези сигнали могат да предложат решаваща представа за нашето здраве.

1. Промени в цвета на очите

Лекарите са забелязали, че бял или сив пръстен около роговицата на очите може да показва висок холестерол при хора под 45 години. Въпреки че самият пръстен е безвреден и е предимно визуален феномен, той може да служи като ранен предупредителен знак за основни здравословни проблеми. Важно е да се консултирате с лекар, ако забележите този пръстен, тъй като ранното откриване на висок холестерол може да помогне за предотвратяване на по-сериозни състояния. Препоръчват се редовни прегледи и проследяване на нивата на холестерола, особено за тези, които показват този признак.

2. Вдлъбнатина на кожата на гърдите

Докато бучката е най-разпознаваемият симптом на рак на гърдата, трапчинката на гърдата също може да бъде важен предупредителен знак. Тази трапчинка често се появява като лека вдлъбнатина в кожата, придружена от неравна текстура.

Вдлъбнатина при рак на гърдата се появява, когато тумор в гърдата издърпва околната здрава тъкан, което води до изкривяване на кожата. Трапчинката може също да стане очевидна, ако бучката е разположена близо до повърхността на кожата.

Въпреки това е важно да се отбележи, че вдлъбнатината може да е резултат и от неракови състояния, като мастна некроза, където увредената мастна тъкан води до промени във външния вид на кожата.

Вижте още: Диетолози: 6 неща, които трябва да правите, ако искате да отслабвате светкавично

3. Скърцане със зъби

Последните изследвания показват, че скърцането със зъби (бруксизъм) понякога може да бъде свързано с паразитни инфекции, въпреки че точната причинно-следствена връзка остава неясна. Паразитните инфекции често са придружени от проблеми като дефицит на хранителни вещества и хранителна чувствителност, което може да постави допълнителен стрес върху тялото.

Тъй като скърцането със зъби често е свързано със стрес, това може да обясни връзката. Освен това паразитите оказват силно въздействие върху червата, които комуникират с мозъка чрез блуждаещия нерв. Това предполага, че токсините, произведени от инфекции, могат да нарушат мозъчната сигнализация, потенциално допринасяйки за бруксизъм. Необходими са допълнителни проучвания, за да се разберат напълно тези сложни взаимодействия.

4. Тъмни петна по кожата

Точната причина за тъмните петна по кожата не е напълно изяснена, но е известно, че чувствителността към естроген и прогестерон е свързана със състоянието. В резултат на това фактори като противозачатъчни хапчета, бременност и хормонална терапия могат да предизвикат мелазма. Освен това се смята, че стресът и заболяването на щитовидната жлеза допринасят за развитието на мелазма.

5. Загуба на косми по веждите

Загубата на косми на веждите, медицински наричана хипотрихоза на веждите или мадароза на веждите, може да доведе до изтъняване или липса на косми във веждите. Това състояние може да засегне както мъжете, така и жените и може да се появи от едната или от двете страни на веждите. Допълнителни симптоми могат да включват сърбеж, суха кожа и загуба или изтъняване на космите в други части на тялото.

Различни фактори, като хормонален дисбаланс, диетични недостатъци и определени кожни заболявания могат да допринесат за загубата на косми на веждите. Идентифицирането на основната причина е от съществено значение за определяне на най-ефективното лечение.

Вижте още: 12 признака, че имате дефицит на витамин B12

6. Жълти сълзи

Мейбомиевите жлези в очите ви произвеждат масло, което помага за смазване и предотвратяване на сухота. Въпреки това, ако тези жлези произвеждат твърде много масло, то може да се смеси със сълзи, което ги кара да изглеждат жълти и мазни.

Жълтите сълзи могат да произтичат и от други фактори, като инфекции или алергии. В тези ситуации жълтият цвят може да се дължи на гной от инфекция или реакция на външни дразнители.

7. Рани в устата и подуване на езика

Тези симптоми обикновено се появяват, когато дефицитът на фолат е доста напреднал, така че не трябва да се пренебрегват. Езикът ви може да изглежда подут, червен или лъскав, особено около върха и краищата.

Освен това, поради намаляване на червените кръвни клетки, може да изпитате болка при преглъщане, както и възпален език и стоматит.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама