Почти всичко има по-добър вкус с щипка сол - от зеленчуци до месо, та дори и шоколадът! Световната академия по хранене и диетология препоръчва консумирането на 1500 до 2300 мг на ден (приблизително 1 чаена лъжица). Знаете ли обаче, че има много различни видове сол? Разликите между тях се крият в техните вкусове, метода им на събиране на реколтата, географския район, примесите и най-вече употребата им.
1. Морска сол
Консумирането на морска сол ще предпази кожата ви, ще подобри здравето на зъбите и електролитния баланс на тялото ви. Минерали като натрий, калий, калций, магнезий, бромид, хлорид, желязо, мед и цинк подхранват организма с помощта на морските ресурси.
2. Сива морска сол
Този вид сол съдържа "букет" от най-различни минерали. Освен терапевтичните ползи, тя може да подобри дихателната ви система и да стабилизира сърцето. Най-важното е, че със сивата морска сол поддържате киселинно-алкално равновесие, което е от изключително значение.
3. Хавайска червена сол
Хавайската червена сол съдържа около 80 минерала. Това е смес от нерафинирана морска сол и богатата на железен оксид вулканична глина, от където идва и червеният цвят. Подправете храната си само с щипка от нея и ще подобрите многократно функцията на имунната система.
4. Хималайска розова сол
Възприемана като супер подправка, хималайската розова сол е богата на минерали и балансира нивата на ph на тялото ви. Други ефекти върху организма са облекчаване на мускулни крампи, предотвратяване на високо кръвно налягане и намаляване на риска от инфекции.
5. Трюфелна сол
Този вид е известен като афродизиак. Разбира се, трюфелната сол може да се похвали и с противовъзпалителни и антимикробни свойства, както и с високо съдържание на протеини.
6. Кипърска черна сол
Ценена заради земните си вкусове, тази сол съдържа активен въглен и се използва като изключителна украса на различни ястия. Сред предимствата й се нареждат детоксикация на тялото, повишена хидратация и предотвратяването на мускулни спазми.
7. Трапезна сол
Традиционната готварска сол, позната по нашите географски ширини, стимулира производството на храносмилателни ензими, които ни позволяват да извличаме и усвояваме други витамини и хранителни вещества от храната, която ядем.