Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко приложима в храненето. За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а от там и по целия свят.
Ето какво знаем за нея:
Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли.
Семената на ряпата са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина.
Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове, както и за подобряването на процеса на храносмилане.
Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма.
ЯДЕНЕТО ПРЕЗ НОЩТА ВРЕДИ И НА МОЗЪКА
Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система.
Варената ряпа е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото.
Растителността позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека