7 неприятни факта за хората с наднормено тегло, които трябва да знаете


7 неприятни факта за хората с наднормено тегло, които трябва да знаете
Снимка: iStock

Следващият път, когато се каните да кажете нещо неприятно за дебелите жени - недейте!

Ако си мислите, че пълните хора са виновни за външния си вид – грешите. 

Вижте още: Ако НЕ ядете редовно тези неща, може да имате сърдечни проблеми

Днес ви представяме 7 непопулярни факта за пълните хора, които ще ви накарат да се замислите:

1. Затлъстяването не е по вина на дебелия човек.

Хората могат да броят изядените и изгорените калории колкото искат, но проблемът със затлъстяването е много по-сложен. Затлъстяването се влияе от пол, генетични, географски, икономически и медицински фактори, употребявани лекарства и минали травми.

Така че двама души с еднакъв ръст могат да ядат една и съща храна, но теглото им ще бъде различно.

2. Диетата не винаги работи

Когато беше публикувана статия с научни изследвания, показващи неефективността на диетите за отслабване в 95% от случаите, хората се наредиха да кажат как диетата им е помогнала. Но, пак ще повторим – диетите не работят в 95% от случаите. Ако сте в тези 5% - добре за вас.

3. Дебелите хора могат да бъдат здрави

Не всички дебели хора са здрави, но слабите също боледуват. Толкова много дебели мъже имат нормално кръвно налягане, нива на кръвна захар и спортуват редовно. А и да не е така си е тяхна работа. Навикът да се съди за нивото на здравето на някой друг по външния му вид е отличен пример за фобия от затлъстяване.

4. Затлъстелите хора може да са с наднормено тегло поради заболяване, което не могат да контролират

Здравословните проблеми могат да доведат до наднормено тегло, синдром на поликистозни яйчници, хипотиреоидизъм, артрит, депресия (поради повишени нива на кортизол), безсъние, менопауза и болест на Кушинг. Тъй като повечето хора не ходят по улиците и викат „ здравейте, казвам се К. и съм болен!“, не можете да знаете каква история седи зад външния вид на всеки. Ето защо е ужасно да съдиш за някого по теглото му.

5. Уважавайте всеки, независимо килограмите му

Тъжно е да осъзнаем, че много хора приемат и уважават дебелите хора само, ако те активно се опитват да отслабнат. Кой си ти, че да казваш на човек какво да прави с тялото си?

Моля, не споменавайте повече здраве. Първо, здравето на другите не е ваша работа. Второ, светът е пълен с болезнено слаби хора и по някаква причина никой не се интересува толкова от тяхното здраве.

Знаем много трагични истории за това как хранителните разстройства водят слаби хора почти до смърт, но хората около тях все още се възхищават на самоконтрола им. Спрете да насърчавате разочарованието, което бавно убива хората! Ако това не отвори очите ви за мащаба на проблема, нищо няма да го направи.

6. Дебелите хора изобщо не са задължително мързеливи

Дебелите хора работят на строежа по 10 часа, на смени във фабриките по 8 часа и на никого не се оплакват! Затлъстелите хора се движат, ходят, спортуват... Предположението, че не го правят, е предразсъдък!

Вижте още: 5 изненадващи факта за плодовитостта

 

7. Дебелите хора не винаги се хранят нездравословно.

Хората са склонни да мислят, че дебелите хора ядат само нездравословна храна. Ще ви разочароваме, защото пълните хора понякога се хранят балансирано, което включва супа, салата и основно ястие, но просто поради определена причина напълняват по-лесно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама