7 често срещани признака, че консумирате твърде много хляб


7 често срещани признака, че консумирате твърде много хляб
Снимка: iStock

Много хора не сядат на масата без хляб. Въпреки това, като повечето неща с добър вкус, хлябът има и своите отрицателни ефекти върху човешкото тяло. И когато телата ни са обезпокоени, те изпращат знаци, за да можем да се погрижим за проблема.

1. Получавате запек

Хората, които имат непоносимост към глутен или страдат от целиакия, но не знаят за това, може постоянно да се чувстват подути. Не само това, но те имат проблеми с ходенето до тоалетната, тъй като червата им се чувстват блокирани. Може да нямате непоносимост към глутен, но да имате висока чувствителност, когато консумирате пшеница и други зърнени храни. Най-доброто нещо, което можете да направите в този случай, е да направите серия от тестове при вашия лекар, за да видите дали глутенът ви вреди. Не забравяйте, че в почти всички страни около 0,5%-1% от населението има целиакия. Това означава, че дори да страдате от него, има много заместители, на които можете да се насладите.

2. Огладнявате повече

Вярно е, че високо рафинираните зърнени храни, като бял хляб, бял ориз, гевреци и бисквити, са с високо съдържание на калории. И начинът, по който работят, е като ви карат да искате да ядете повече поради съдържанието на захар в тях. Ето защо, когато се чувствате много тъжни или стресирани, вие посягате към тези рафинирани зърна, които за момент ще ви накарат да се почувствате по-добре.

Ето защо може да забележите и наддаване на тегло, нещо, което може лесно да бъде предотвратено, ако преминете към пълнозърнести продукти. Проучване доказа, че тези продукти могат да ви помогнат да загубите мазнини по корема по-бързо от рафинираните зърнени храни. И това е така, защото те съдържат повече витамини и минерали. Но това не означава, че можете да прекалявате с консумацията им.

Вижте още: Най-важните поверия, които трябва да знаете за хляба

3. Нивата на холестерола ви се повишават

Вашият домашно изпечен хляб може да не е отговорен за рязкото повишаване на холестерола, но купените от магазина печени продукти са. Продукти като кроасани, маслени кифлички и всички видове пакетирани хлебни изделия са с високо съдържание на трансмазнини. Тези продукти съдържат много масло и яйца, които могат да повишат холестерола ви, ако се консумират редовно.

Освен това повечето продукти, които съдържат глутен, попадат в същата вредна категория. Тези продукти варират и могат да включват пакетирани бисквитки и сладкиши, понички и повечето пържени храни, които се предлагат в търговската мрежа. Най-доброто нещо, което можете да направите, е винаги да проверявате опаковката за съдържанието.

4. Може да имате твърде много пъпки

Още веднъж, рафинираните зърна са виновникът за друг проблем, с който може да се сблъскате. Храни като паста, бял ориз, юфка, зърнени храни и всички неща, направени с бяло брашно, могат да причинят обриви по кожата ви. Както показва проучване, хората, които консумират твърде много рафинирани въглехидрати, имат 30% по-голям риск от развитие на акне. Това е главно защото тези продукти са с високо съдържание на захар, нещо, което повишава нивата на инсулина.

В отговор на това увеличение андрогенните хормони стават по-активни и се развива акне. От друга страна, хората, които не консумират твърде много захар, изглежда имат по-малки проблеми с обриви и акне.

Вижте още: Полезно ли е да замразявате хляба?

5. Ставате изключително сънливи след хранене

Когато консумирате твърде много хляб в ежедневната си диета, в кръвта ви се освобождават големи количества инсулин. Инсулинът помага на триптофана да остане в кръвта ви по-дълго, отколкото бихте искали. Триптофанът е аминокиселина, която помага за производството на серотонин и мелатонин, 2 невротрансмитери, които помагат за стабилизиране на настроението ви. Те също така насърчават съня и помагат за регулиране на цикъла сън-събуждане.

Ето защо може да се чувствате сънливи и много спокойни след обилно хранене, пълно с рафинирани зърна. Така че може да искате да преосмислите избора си на диета, ако трябва да се върнете на работа след хранене.

6. Кръвното ви налягане се повишава

Много хора консумират повече сол, отколкото се препоръчва, и хлябът, в различните му форми, е главно виновен. Една обикновена филия хляб може да съдържа до 230 мг сол, което е 15% от горната дневна граница. Един обикновен сандвич ще има двойно това количество. Силно преработените храни като пица, хлебчета, крутони и сандвичи увеличават още повече количеството натрий. Резултатът от високия прием на натрий е скок на кръвното налягане, който е виновен за много хора, страдащи от сърдечни заболявания и инсулти.

7. Настроението ви може да има своите възходи и падения

Хлябът има способността да предизвиква много върхове поради високото си съдържание на захар, но тези върхове са последвани от сривове. Проучване показва, че ако рафинираните зърна не се усвояват правилно, техните съединения могат да достигнат до мозъка на някого и да причинят някои видове психични проблеми. Има доказателства, че хората, които са чувствителни към пшеницата, са по-склонни да страдат от шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожност. И много хора, които са започнали диета без пшеница и млечни продукти, са видели значително подобрение в психичното си здраве.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама